SVETSKO JUNIORSKO 2022: Velimir Ivić i dalje u vrhu. Pobeda Luke Budisavljevića.

Ni posle 5. kola omladinskog prvenstva sveta nismo dobili samostalnog lidera. Na prvih 5 stolova su sklopljeni remiji, među njima i srpski velemajstor Velimir Ivić. Stvorila se poprilična gužva u vrhu tabele, jer čak 13 igrača dele prvo mesto sa 4 poena iz 5 partija.

Velja Ivić je kao beli remizirao sa poljskim intermajstorom Jakubom Kosakovskim (2465) i trenutno ima 3,5 poena, bez poraza. Poljak je, igrajući Karo Kan, žrtvovao pešaka zarad određene kompenzacije. Velja je nepreciznom igrom dozvolio protivniku da vrati pešaka, nakon čega se završnica rasplinula u remi.

FIDE majstor Miloš Milošević je neočekivano poražen od dosta slabije rejtingovanog Meksikanca Avilje (2225) i sad ima 2 poena. Već posle 15 poteza je Miloš upao u velike probleme. Kralj mu je bio dosta oslabljen, a i figure su mu bile vrlo pasivne, pa je Meksikanac vrlo brzo poentirao.

Naš drugi velemajstor u omladinskoj konkurenciji Luka Budisavljević je ubeležio ceo poen. Postepeno je nadigravao Dragana Stankovića (2181) iz Bosne i sa trenutnih 2,5 poena najavljuje proboj ka vrhu.

Drugu uzastopnu pobedu je ostvario Milan Gagić. Prebrodio je početnu krizu na startu turnira i sad je blizu sredini tabele. Kao crni je osvojio kvalitet, zagospodario otvorenom d linijom i lako je realizovao veliku prednost.

Kod devojaka Anastasia Grozdanović je manje više očekivano poražena od vrlo jake Nemice Jane Šnejder (2331) koja je i članica olimpijskog tima Nemačke na nedavno završenoj Olimpijadi.

U muškoj konkurenciji među liderima su prva zvezda takmičenja – ruski supervelemajstor Andrej Esipenko (2668) i njegov zemljak Volodar Murzin (2557), Nemac Frederik Svane (2566) itd.

Kod lepšeg pola vode prvi, drugi i četvrti nosioci – Salimova (2415, Bugarska), Kamalidenova (2376, Kazahstan) i Bejdulajeva (2356, Azerbejdžan).

Parovi naših u 6. kolu:

Ansat (2262, Kazahstan) – Ivić
Budisavljević – Di Benedeto (2396, Italija)
Javornik (2064, Slovenija) – Milošević
Gagić – Nilaš (2446, Indija)
Điđeli (2082, Francuska) – Grozdanović


Zvanični sajt prvenstva: https://www.fideworldjunior2022.com/

Rezultati, tabele, statistika: chess-results.com

Prenos partije uživo: JUNIORI – JUNIORKE

Piše: Vladimir Klasan