ŠTIĆENICI VASPITNO-POPRAVNOG DOMA IZ KRUŠEVCA PRVACI SVETA

Svetska šahovska federacija (FIDE) je u okviru projekta “Šahom do slobode” organizovala 2. Prvenstvo sveta za osuđena i pritvorena lica. Šahovski savez Srbije se od samog početka uključio u ovaj nesvakidašnji projekat FIDE i predstavlja jednu od najaktivnijih federacija. Uspostavljena je saradnja sa Upravom za izvršenje krivičnih sankcija Ministarstva pravde Republike Srbije i nekoliko Kazneno-popravnih Zavoda u Srbiji. Nedavno je i velemajstor Aleksandar Inđić odigrao simultanku u KPZ Padinska skela (link na vest o tom događaju >>>).

Juče i preključe (13-14. oktobar 2022. godine) skoro 90 ekipa iz 46 država takmičilo se putem interneta (chess.com) za zvanje najbolje seniorske, ženske i juniorske ekipe. Srbiju su predstavljala 4 tima: KPZ u Požarevcu (Zabeli) i KPZ u Beogradu (Padinskoj skeli) u konkurenciji seniora, KPZ za žene u Požarevcu i Vaspitno-popravni dom u Kruševcu.

Štićenici Vaspitno-popravnog doma u Kruševcu juče su pobedom u finalu protiv svojih vršnjaka iz Engleske postali prvi pobednici on-lajn prvenstva sveta za maloletna štićena lica. Oni su pobedili u prvom meču minimalnim rezultatom 2,5:1,5, pa je nerešen rezultat od 2:2 u revanšu bio dovoljan za ukupnu pobedu. Zanimljivo je da su se ove dve ekipe sastale i tokom razigravanja u grupi, a rezultat je tada bio 2:2.

FIDE sajt: https://fide.com/news/2041

Inače, 12 juniorskih ekipa je bilo podeljeno u dve grupe, istočnu i zapadnu. Po dve najbolje ekipe su se plasirale u polufinale. Srbija je bila prva u grupi, a u polufinalu je dva puta savladala Argentinu, oba puta je rezultat bio maksimalan, 4:0!

Na ceremoniji zatvaranja koja je takođe održana on-lajn predsednik FIDE Arkadij Dvorkovič je čestitao mladom timu Srbije osvajanje prvog mesta i najavio mogućnost da to uradi uskoro i uživo. U čast pobednika intornirana je himna “Bože pravde”.

Osuđenice KPZ za žene u Požarevcu plasirali su se u finale koje će se održati u ponedeljak u 11:00 sati. Protivnik će biti ekipa Mongolije koja je u grupi već bila bolja od naših takmičarki, 3:1. Do finala Srbija je stigla osvajanjem drugog mesta u grupi i pobedom u polufinalu protiv ekipe Trinidada i Tobaga (3,5:0,5 i 2:2). Prijavljeno je bilo 12 ženskih ekipa.

Obe ekipe, juniora i žena su ostvarili ogroman uspeh budući da ove godine po prvi put učestvuju na ovom takmičenju.

Direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Dejan Carević izrazio je zadovoljstvo zbog uspeha štićenika VP Doma i osuđenica iz jedinog zavoda za žene u Srbiji.

„Bićemo deo svih projekata koji pomeraju granice slobode, a posebno nam je drago što takmičenje beleže uspešni plasmani maloletnih štićenika i osuđenica“, istakao je Carević.

Na takmičenju su učestvovali i osuđena lica još dve kazneno-popravne ustanove u Srbiji – KPZ u Požarevcu (Zabeli) i KPZ u Beogradu (Padinskoj skeli).

Na takmičenju seniora je učestvovala 61 muška ekipa. One su bile podeljene u osam grupa. Ekipa Padinske skele je slavila u svojoj grupi i pored poraza od Bosne i Hercegovine i time izborila plasman u finalnu grupu. Ekipa KPZ u Zabeli je nesrećno ostala bez plasmana u naredni krug takmičenja jer je u odlučujućoj partiji protiv Bugarske pre rezultatu 1,5:1,5, u poziciji koja je bila nadmoćna (čitaj dobijena) izgubila konekciju sa serverom i partija je proglašena izgubljenom za naš tim.

Po dva pobednika svake grupe se plasiralo u dve finalne grupe. Svaka je brojala po 8 timova. Ekipa iz Padinske skele je tu fazu završila na 6. mestu.

U ponedeljak će se igrati i finalni meč u seniorskoj konkurenciji, a takmičiće se Filipini – Kolumbija. Meč za treće mesto će igrati Indija – El Salvador.

Po trenutnim rezultatima, Srbija se nalazi među tri najuspešnije ekipe, a eventualnom pobedom žena u ponedeljak, sigurno će biti najuspešnija država na ovom takmičenju.

Glavni sudija i direktor Prvenstva je Nebojša Baralić, međunarodni šahovski sudija i organizator.

Ulogu sudija i posmatrača na licu mesta uspešno su obavili: IA Branislav Šuhartović (Požarevac – muškarci), IA Rade Goljović (Padinska skela), NA Tijana Petrović (Požarevac – žene) i Bojan Dimitrijević (Kruševac).

Rezultati svih grupa: https://chess-results.com/tnr684733.aspx?lan=1&art=0

Zvaničan sajt Prvenstva: https://chessforfreedom.fide.com/

FOTO GALERIJA: