ŠSS IZMIRIO SVA DUGOVANJA PREMA MINISTARSTVU OMLADINE I SPORTA

Kraj 2020. godine doneo je i veliko olakšanje, kada su u pitanju finansijska situacija u Šahovskom savezu Srbije i planovi za 2021. godinu. Naime, Šahovski savez Srbije izmirio je finansijske obaveze prema Ministarstvu omladine i sporta. Te obaveze u stvari predstavljaju povrat budžetskih sredstava iz 2019. godine, a Ministarstvo je tu odluku donelo rešenjem od 9. septembra 2020. godine.

Rešenjem Ministarstva omladine i sporta navodi se da je analizom Završnog izveštaja o godišnjoj realizaciji programa, utvrđeno da su sredstva u iznosu od 3.218.968,58 dinara nepravilno korišćena i da je potrebno da uz zateznu kamatu budu vraćena u Budžet Republike Srbije.

Iako je Vanredna izborna Skupština ŠSS usledila dve nedelje posle prijema ovog Rešenja, Stručna služba ŠSS navedeni iznos nije prikazala u specifikaciji finansijskih obaveza Šahovskog saveza Srbije, koje preuzima novo rukovodstvo na čelu sa Draganom Lazićem.

Ipak, uloženi su vanredni napori i iznos od 3.218.968,58 dinara, kao i zatezna kamata u iznosu od 379.942,06 dinara uplaćeni su u Budžet pre kraja 2020. godine. Time su se stekli uslovi da Ministarstvo omladine i sporta opredeli Šahovskom savezu Srbije godišnji iznos za 2021. godinu, čime će finansijska situacija Saveza postati znatno stabilnija.

Treba podsetiti da je iz istih razloga, neposredno posle izbora, uz pomoć sponzora predsednik ŠSS obezbedio iznos od blizu 2,5 miliona dinara, koji je iz istih razloga morao biti vraćen u Budžet zbog neadekvatnog pravdanja u 2018. godini.

Zbog ovih neizmirenih finansijskih obaveza Šahovski savez Srbije od Ministarstva omladine i sporta u 2020. godini nije dobio ni dinar finansijskih sredstava.