FIDE DODELJUJE NAGRADU “SVETOZAR GLIGORIĆ” ZA FER PLEJ TOKOM 2020.

Savet FIDE na poslednjem zasedanju usvojio je pravila za dodelu nagrade za fer plej za 2020. godinu, nazvanu po našem legendarnom velemajstoru Svetozaru Gligoriću.
Odluku da se ustanovi ovo priznanje doneo je 83. Kongres FIDE u Istanbulu 2012. godine, na inicijativu tadašnjeg potredsednika FIDE Borisa Kutina, a zvaničan predlagač je bio u ime Šahovskog saveza Srbije predsednik Miodrag Vukotić.
Tek na Kongresu FIDE 2019. godine, preduzeti su konkretni koraci da nagrada počne da se dodeljuje. Žiri za dodelu biće u sastavu: predsedavajući Mahir Mamedov iz Azerbejdžana, i članovi proslavljena šahistkinja Judit Polgar (inače počasni potredsednik FIDE) i filipinski velemajstor Euhenio Tore.
Predloge mogu dostaviti kontinentalne i nacionalne federacije do 20. februara 2021. godine. Kako je propisala FIDE, kandidati za nagradu moraju ispuniti jedan od sledećih uslova:
– izuzetan gest ili delovanje sportskog duha tokom nekog šahovskog događaja,
– izuzetan doprinos popularizaciji vernosti fer pleja,
– podrška inicijativama za unapređenje etičkih vrednosti, i
– promocija integriteta i visokih etičkih standarda.
Nema sumnje da će ova nagrada biti ponos, kako za nosioca kome bude dodeljena, tako i za srpski šah, zbog imena koje nagrada zasluženo nosi.