OSUĐENICI IZ KPZ BEOGRAD (PADINSKA SKELA) IGRALI „SIMULTANKU“ SA VELEMAJSTOROM ALEKSANDROM INĐIĆEM

Svetska šahovska federacija FIDE prošle godine je pokrenula projekat “Šahom do slobode” koji je namenjen osudjenim i pritvorenim licima širom sveta. Glavni inicijator ovog projekta je šerif Mikhail Korenman iz Čikaga koji u Americi već duži niz godina uspešno realizuje  obuku i takmičenja zatvorenika.

Šahovski savez Srbije se od samog početka uključio u ovaj nesvakidašnji projekat FIDE i predstavlja jednu od najaktivnijih federacija. Uspostavljena je saradnja sa Upravom za izvršenje krivičnih sankcija Ministarstva pravde Republike Srbije i nekoliko Kazneno-popravnih Zavoda u Srbiji. Prošle godine je ekipa Srbije sastavljena od osuđenika iz Kazneno-popravnog zavoda u Beogradu (Padinska skela) učestvovala na prvom onlajn interkontintentalnom prvenstvu u šahu. Ove godine prvenstvo će se održati 13-14. oktobra, a Srbija će imati četiri tima u konkurenciji muškaraca (Padinska skela i Zabela Požarevac), žena (Požarevac) i omladinaca (Kruševac).

U sklopu pripremnih aktivnosti održani su turniri u više kazneno-popravnih ustanova, a danas je prva tabla reprezentacije Srbije velemajstor Aleksandar Inđić odigrao simultanku u prostorijama Kazneno-popravnog doma u Padinskoj skeli.

Delegaciju Šahovskog saveza Srbije (Aleksandar Inđić, Nebojša Baralić, Lena Miladinović i Rade Goljović) i predstavnike Ministarstva pravde pozdravio je upravnik Vladimir Bukvić koji je učesnicima simultanke poželo da pruže što jači otpor velemajstoru Inđiću i da ovu priliku iskoriste kako bi unapredili svoje šahovsko znanje. U ime Šahovskog saveza Srbije na gostoprimstvu se zahvalio Nebojša Baralić, glavni savetnik predsednika ŠSS. On je upoznao prisutne sa svim aktivnostima koje su sprovodjene od početka razvoja projekta, sa planovima FIDE i ŠSS na ovom polju, kao i organizaciji predstojećeg Interkontinentalnog prvenstva.

Specijalni gost je bio Dragoljub Raičević, direktor Šahovskog kluba “Crvena zvezda”. Interesantno je da Zvezda pre nekoliko godina prilikom posete Padinskoj skeli poklonila šahovske garniture i šahovsku literaturu ovoj ustanovi.

FIDE je još jednom pokazala da ima poverenje u kadrove Šahovskog saveza Srbije pa je prošle, a i ove godine glavni sudija i FIDE direktor prvenstva međunarodni šahovski sudija i organizator Nebojša Baralić.

Šahovski savez Srbije

FOTO GALERIJA ŠSS


PREUZETO SA SAJTA MINISTARSTVA PRAVDE: LINK >>>

Osuđena lica iz Kazneno-popravnog zavoda u Beogradu (Padinskoj skeli) igrali su danas takozvanu simultanku sa trenutno najuspešnijim srpskim šahistom Aleksandrom Inđićem koji je izrazio zadovoljstvo što može da podeli svoje znanje sa osuđenicima u ovoj ustanovi.

Egzibiciona šahovska priredba između šahovskog velemajstora Inđića i osuđenika je organizovana u saradnji Uprave za izvršenje krivičnih sankcija i Šahovskog saveza Srbije.

Osuđenici u ovom zavodu prošle godine su učestvovali na Prvom interekontinentalnom prvenstvu u šahu organizovanom onlajn (online) za osuđenike iz 31 zemlje.

Takmičenje je deo velikog projekta Svetske šahovske federacije – „Šah za slobodu“ koji ima za cilj popularizaciju šaha i biće ponovo održano sledećeg meseca sa učešćem osuđenih lica iz Srbije.

Četiri najveća zavoda u zemlji – Sremska Mitrovica, KPZ Požarevac (Zabela), Niš i Beograd imaju šahovske sekcije već duži niz godina i svi zavodi  redovno  organizuju turnire na kojima učestvuje i više od 100 osuđenih lica.

U KPZ Beograd (Padinska skela) se od prošle godine organizuju turniri u šahu, kao i mnogobrojne sportske aktivnosti.

FOTO GALERIJA