MAMAJA 2022: ČARI SVETSKOG PRVENSTVA

U drugom kolu naši mladi igrači napravili su 4/9 (četiri pobede i pet poraza).

Danas je bilo dosta dešavanja za tablom i polako ulazimo u tempo svetskog prvenstva sa puno obrta u toku partije, cajtnota, realizovanih ili nerealizovanih prednosti. Podsećam da su ovde najbolji mladi igrači iz 73 zemlje sveta svi sa istom željom, pobediti partiju!

Partije su pobedili Stefan Tadić i Gagić Milan (M18) kao i Đorđević Nevena i Anastasija Grozdanović (Ž18). Ostali naši igrači su pretrpeli poraze.

Stefan Tadić je prvi pobedio i ozbiljno ističe kandidaturu za visok plasman. Osvrnuo bi se naslov teksta i pohvalio Andreu Stanković (Ž14) koja je ostala među poslednjima u sali za igru, odbila remi protivnici u mnogo boljoj poziciji i u obostranom velikom cajtnotu minut/minut napravila previd koji je koštao celog poena.

Takođe ističem i veličinu i jačinu svetskog prvenstva za mlade, poraz Andreja Ljepića (M14, prvaka Evrope u rapidu 2021.g u Novom Sadu u svojoj konkurenciji) favorita po rejtingu u svojoj partiji koji je odigrao korektno međutim njegov protivnik iz Indije John Veny Akkarakaran sa rejtingom 1971 je odigrao za udžbenike po mom mišljenju, snagom oko 2600 rejting poena (sve po prvoj liniji kompjutera). Savetujem svim šahistima da pogledaju pomenutu partiju (kraljevo-indijski napad).

Kao što rekoh čari svetskog prvenstva, naši imaju znanja i potrebne drskosti za visoke domete. Ono što raduje i daje nam opravdane šanse za optimizam je da su u prva dva kola svi ostvarili pobede i niko nema ispod 50% poena.

Napred Srbija!


Zvaničan website Prvenstva: https://worldyouth2022.com/

Rezultati Srbija: chess-results.com


Piše:
IM,FT,IA Milenković Mladen

FOTO GALERIJA