MAMAJA 2022: AMBASADOROVA ŽELJA

Počelo je svetsko prevenstvo za mlade u kategorijama 14,16 i 18 za šahiste i šahistkinje u Mamaji u Rumuniji.Na turniru učestvuju mladi šahisti iz 73 zemlje sveta.

U 13h nas je posetio Ambasador Srbije u Rumuniji gospodin Stefan Tomašević. Sa puno lepih reči o srpskom sportu i pre svega o šahu razovarao je sa našim mladim šahistima i ono što je najvažnije poželeo nam osvajanje neke od medalja. Naši mladi igrači su mu obećali da će dati sve od sebe i uz uručene prigodne poklone iz Srbije i Šahovskog saveza Srbije dobili smo poziv da po završetku prvenstva budemo njegovi gosti u Bukureštu.

Startovalo je prvo kolo svetskog prvenstva i imali smo solidan rezultat 6/9 (šest pobeda i 3 izgubljena meča). Pobedu selekciji Srbije prvi je doneo Andrej Ljepić u duelu sa domaćim predstavnikom (M14), potom su se ređale pobede Stefana Tadića i Marka Ivanovića takođe protiv domaćih predstavnika u konkurenciji (M18).

Nakon toga pobedila je Anrea Stanković u konkurenciji (Ž14), a potom i Mila Radenković u koonkurenciji (Ž16). Na kraju nas je pobedom obradovao i Boris Stanković (M16).

Poraze su pretrpeli Milan Gagić (M18) kom je nesmotreno pala zastavica u mnogo boljoj poziciji protiv favorizovanog Kazahstanca Nogerbek Kazibeka i Đorđević Nevena i Anastasija Grozdanović u konkurenciji (Ž18). Anastasija je imala više nego izglednu poziciju međutim u poslednjih 5 minuta se njena protivnica bolje snašla.

Na kraju prvog kola mogu samo reći i nadati se proročkoj Ambasadorovoj želji da osvojimo neko odličje.

NAPRED SRBIJA!


Zvaničan website Prvenstva: https://worldyouth2022.com/

Rezultati Srbija: chess-results.com

————

FOTO GALERIJA