SVETSKO JUNIORSKO 2022: Ivić, Budisavljević i Milošević nemilosrdni

Vrlo lepe vesti sa omladinskog prvenstva sveta koje se igra na Sardiniji (Italija). Naša najveća nada za osvajanje medalje Velimir Ivić izvojevao je veoma važnu pobedu za nastavak borbe za medalju. Kao crni je u Španskoj partiji pobedio Aldijar Ansata (2262) iz Kazahstana. U završnici je prodro topom na drugi red, i uz pomoć lovca i centralnih pešaka osvojio je figuru, tako da je protivnik obustavio dalji otpor. Sa 4,5 poena iz 6 partija deli drugo mesto sa nekoliko igrača u konkurenciji 120 takmičara.

Raduje i pobeda Luka Budisavljevića koji je, nakon dva uzastopna poraza, ostvario i drugi trijumf zaredom. Njegov rival, domaći predstavnik Edoardo Di Benedeto (2396) se u teškoj poziciji preračunao, pa je ostao kraći za čitavog topa. Sad je u gornjem delu tabele sa 3,5 poena.

I Miloš Milošević je ostvario uspeh savladavši Nika Javornika (2064) iz Slovenije, tako da je sad na 50% poena. Njegova partija bi se moglo nazvati remek delom. Kao crni u zmajevoj varijanti sicilijanske odbrane žrtvovao je topa. Kao rezultat toga, dobio je ubitačan lovački par i čak 5 slobodnih vezanih pešaka! Na kraju je Slovenac prevideo topa, mada svakako ne bi mogao da se izbori sa pešačkom falangom.

Bivši omladinski prvak Milan Gagić iz Novog Sada je pretrpeo poraz u duelu sa znatno jačim Indijcem Nilašom (2446). Najvažnije je da je prebrodio startnu krizu, pa sad može da igra bez ikakvog pritiska.

Jedina naša predstavnica među devojkama, Anastasia Grozdanović poražena je od Francuskinje Sare Điđeli (2082) i sad ima 2,5 poena iz 6 kola.

U muškoj konkurenciji na vrhu su se izdvojili 4 igrača, a to su Frederik Svane (2566, Nemačka), Nikolozi Kačarava (2512, Gruzija), Adam Kozak (2516, Mađarska) i Dambasuren Batsuren (2522, Mongolija) sa 5 poena. Prate ih grupa sa 6 igrača među kojima su Velimir Ivić i svetski as Andrej Esipenko (2668, Rusija) itd.

Kod devojaka lider je Azerbejdžanka Govhar Bejdulajeva (2356) sa 5,5 poena. Anastasia Grozdanović je trenutno na 42. mestu sa 2,5 poena.

Parovi srpskih predstavnika u 7. kolu:

Ivić – Horvat (2505, Austrija)
Mladek (2371, Češka) – Budisavljević
Milošević – Andrejev (2206, Italija)
Đurović (2084, Crna Gora) – Gagić
Grozdanović – Sala (1869, Italija)

Sutra je slobodan dan na turniru.

Treba istaći i selektora muške seniorske reprezentacije inetnacionalnog majstora Miodraga Perunovića koji je vođa puta, a istovremeno je zadužen za pripreme naših predstavnika pred svaku partiju.


Zvanični sajt prvenstva: https://www.fideworldjunior2022.com/

Rezultati, tabele, statistika: chess-results.com

Prenos partije uživo: JUNIORI – JUNIORKE

Piše: Vladimir Klasan