SRBIJA OPEN 2023: SADVANIJU POČASTI I ČEK NA 5.000 EVRA

Proglašenjem pobednika u sekcijama “Masters” i “Izazivači”, završen je 3. međunarodni šahovski festival “Srbija open 2023”. U proteklih 9 dana, tokom ovog šahovskog praznika, održano je 11 raznih turnira u standardnom, ubrzanom i brzopoteznom šahu, a učesnici, ukupno njih 1114, borilo se za nagradni fond u iznosu od preko 35.000 Evra. Vredi napomenuti da su učestvovali predstanici 47 nacionalnih federacija sa svih kontinenata.

Titulu pobednika glavne, “Masters” sekcije, osvojio je Indijac Raunak Sadvani, inače treći favorit po rejtingu, sa 7,5 poena. On se u vođstvu izdvojio tri kola pre kraja i sačuvao stečenu predsnost. Njemu je pripao ček na 5.000 Evra. Podsećamo da je Sadvani drugi Indijac, posle Nihala Sarina, koji je osvojio ovaj prestižni pehar.

Drugo mesto zauzeli su Kristobal Henrikez iz Čilea i Aristanbak Urazajev iz Kazahstana. Posebno je zanimljiv podatak da je 10 prvoplasiranih u ovoj sekciji došlo iz 10 različitih federacija.

Na žalost, među njima nema predstavika Srbije, a najbolje plasirani domaći igrač je internacionalni majstor Miodrag Perunović, inače i selektor reprezentacije Srbije, koji je turnir završio na 14. mestu sa 6,5 poena.

Osvojene su tri norme za muškog i jedna za ženskog internacionalnog majstora. U ženskoj konkurenciji pobedila je Kineskinja Ksuej Li, koja se na šahovsku scenu vratila posle tri godine. Glavni sudija turnira bio je Petar Katanić Vujić, međunarodni sudija.

Mnogo više uspeha, domaći predstanici imali su u sekciji “Izazivači” u kojoj je ubedljivo pobedio velemajstor Danilo Milanović sa 6,5 poena, ispred Antona Jacenka i Jovana Radlovačkog.

Na završnoj svečanosti, pehare i medalje najboljima uručili su direktor turnira Vladimir Šakotić, naša proslavljena šahistkinja Alisa Marić i predsednik Šahovskog saveza Srbije Dragan Lazić.

Sumirajući rezultate ovogodišnjeg Festivala i zatvarajući turnir, Lazić je najavio i nova dešavanja: “Analiziraćemo učinjeno, dodati nešto novo i učiniti sve da ovaj Festival nastavi da raste. Mogu da kažem da je, šahovskim rečnikom rečeno, posle izuzetno teškog otvaranja pre tri godine, Šahovski savez Srbije polako ušao u dobijenu završnicu, a na nama je da tu prednost uz pomoć FIDE i Minstarstva sporta i realizujemo”.

Zvaničan web-sajt: https://serbiachessopen.com/

FOTO GALERIJA: