BOJAN MAKSIMOVIĆ “KRALJ” BLICA, A MILOŠ PERUNOVIĆ RAPIDA

Poslednje dve večeri pre završetka 3. međunarodnog šahovskog festivala “Srbija open 2023” bile su rezervisane za turnir u ubrzanom šahu i finalni turnir “gran-pri” serije blic turnira. Bilo je očigledno da su ovi turniri pobudili velike simpatije i interes šahista i ljubitelja šaha, pa ne čudi što je recimo finale “blica” u pojedinim trenucima imalo posmatrača kao manja košarkaška utakmica.

Na turniru u ubzanom šahu, učestvovalo je 70 takmičara, iz 11 nacionalnih federacija, a nagradni fond od 2.000 Evra privukao je 11 velemajstora i 9 internacionalnih majstora. Borbe su bile jako uzbudljive, a pobednik je pproglašen nešto pre 4 časa ujutru!

Čak četiri igrača podelilo je prvo mesto sa 7 poena, a prema dodatnim kriterijumima, za pobednika je proglašen Miloš Perunović, ispred Italijana Frančeska Sonisa i Suata Atalika.

Tabela i rezultati >>> https://chess-results.com/tnr795002.aspx?lan=14&art=1&rd=9&fed=SRB&turdet=YES&flag=30

Finalni turnir u “blicu”, čini se, bio je najveća atrakcija festivala. Učestvovala su 32 igrača, prema plasmanu sa pet kvalifikacionih turnira, “vajld kartu” od organizatora dobile su i tri dame, a igrani su mečevi prema Kup sistemu kojeg je svojevremeno osmislio istaknuti šahovski radnih Saša Crnobrnja – sa turnira se ispadalo posle dva izgubljena meča.

Posle 5 odigranih krugova, pobednik je bio igrač koji je pobedio sve mečeve – internacionalni majstor Bojan Maksimović. On je u finalu savladao Hoze Gabrijela Kardosu iz Kolumbije. Podeljeno je 10 nagrada, a iako to nije previđeno propozicijama, organizator je posebno, kao najuspešniju šahistkinju, nagradio Adelu Velikić koja je u mečevima pobedila Branka Damljanovića i Ivana Ivaniševića, a potom u “armagedon” partiji nesretno poražena od Miodraga Savića.

Zvaničan web-sajt: https://serbiachessopen.com/

FOTO GALERIJA: