SLAB DAN NAŠIH ŠAHISTKINJA

Dva poraza i dva remija – ukupni bilans srpskih reprezentativki na pojedinačnom prvenstvu Evrope u Pragu.

Vodeća igračica srpske rejting liste Teodora Injac je u velikoj seriji remija, ovog puta 4. uzastopni remi. Vodeći bele figure protiv Viktorije Radeve (2289) iz Bugarske, u Daminom gambitu je pomalo neoprezno oslabila bela polja u svom taboru. Crna je vrlo aktivnom igrom osvojila pešaka. Teodora je upornom i strpljivom odbranom nivelisala prednost protivnice i u dalekoj topovskoj završnici je uspela, zahvaljujući aktivnom kralju i topu kao i odmaklom pešaku, da se izbori za podelu poena.

Završna pozicija.

Jovana Erić nije uspela da ponovi odličnu igru iz prethodnog dana kad je savladala favorita broj 2, Lelu Javahišvili iz Gruzije. Ovaj put je morala položiti oružje pred Inom Gaponenko (2339) iz Ukrajine. U Rauzerovoj varijanti Sicilijanske odbrane Jovana je kao bela hrabro krenula u napad. Međutim, crna je sprovela tematski udar u centru sa d5 kao odgovor na krilni napad belih figura. U kasnijem toku igre njena protivnica je prodrla topovima u tabor bele, usput osvojivši centralnog pešaka e5, nakon čega je pokrenula vezane centralne slobodnjake koji su kidisali ka promociji.

Ovde je Jovana Erić predala.

Kapitulaciju je potpisala i Marina Gajčin. Ovaj put bolja je bila Jozefina Hejneman (2321) iz Nemačke, iako je Marina bila nadmoćna u toku partije.

U ovoj poziciji je crna zakucala skakača za polje h8, i bela je mogla to da iskoristi udarom 21. Sh6! – gh6 22. Lh6 uz sledeće Sf5 i Lg5 i crni kralj je u velikom problemu. Marina igra pasivno 21. Ld2?! Nakon dalje igre i nepreciznosti naša igračica pravi odlučujuću grešku.

  1. Sd2?? – Td2! 39. Ld2 – Sf3 40.Kg2 – Sd2 i crna je lako realizovala prednost u završnici dve lake figure protiv topa.

Remijem je završena partija Tijana Blagojević – Elen Nilsen (2139 Danska). Naša reprezentativka je kao bela izabrala Mađarsku varijantu Sicilijanke (4. Dd4).

Bela vraća pešaka malom kombinacijom 17. Sd5! – Dd3 18. Se7 – Kh8 19. Td3. Usledila je obostrana precizna igra sa obe strane, pa je remi sklopljen u 30. potezu, bez ikakvih šansi na pobedu.

Posle 5. kola vodi Monika Soćko sa 4,5 poena. Prati je veća grupa igračica među kojima su Nana Džagnidze, Antoaneta Stefanova, Elina Danijelan itd sa pola poena manje. Od naših je trenutno najuspešnija Teodora Injac sa 3 poena ( + 1 ), dok preostale tri imaju po 2,5 poena.

Važniji parovi 6. kola :

Danijelan – Soćko
Mkrtčjan – Džagnidze
Gueci (2254 Italija) – Injac
Javahišvili (2476 Gruzija) – Gajčin
Dolžikova (2139 Ukrajina) – Blagojević
Markova (1635 Češka) – Erić

Interesantan podatak je da Gruzijka Lela Javahišvili opet igra sa klupskom koleginicom iz tima ŠK Sirmijum (Sremska Mitrovica) Marinom Gajčin. Naredna protivnica Tijane Blagojević je Katerina Dolžikova iz Ukrajine, inače bivša supruga ruskog supervelemajstora Sergeja Karjakina.

Zvaničan web sajt Prvenstva: https://www.ewcc2022.net/

Prenos partija uživo: https://www.ewcc2022.net/games/live-coverage/

Piše: Vladimir Klasan