ROĐENDANSKI POEN INĐIĆA

Današnji dan ostaće u lepom sećanju velemajstoru Aleksandru Inđiću iz Stare Pazove. Pored toga što je proslavio 27. rođendan, uspeo je i savladati svog protivnika Tigrana Harutjunijana (2524) iz Jermenije. Na taj način se uključio u borbu za visok plasman kolo pre kraja jakog opena u Abu Dabiju (UAE).

Kao beli je odigrao otvaranje i prvi deo središnjice vrlo čvrsto. U daljem toku partije je pokrenuo napad na crnog monarha damom i lovcem koji je kontrolisao polja oko crnog kralja. Protivnik nije našao najbolju odbranu, pa je kao rezultat toga Inđić ostao sa figurom više.


27…Sf5 28. Tf5! – f6 29. Tff1

Ostatak partije je bila stvar tehnike.

U poslednjem 9. kolu žreb mu nije bio naklonjen. Protivnik će mu biti čuveni Profesor, inače nadimak vrlo jakog ruskog velemajstora Evgenija Tomaševskog (2702), bivšeg dvostrukog šampiona Rusije i Evrope. Posle 8. kola vodi novodolazeća zvezda indijskog i svetskog šaha Ardžun Erigaisi sa 6,5 poena. Naš velemajstor je u grupi igrača sa 5,5 poena. U slučaju povoljnog ishoda moze računati na visok plasman u konačnom poretku.

Piše: Vladimir Klasan