UZLET TEODORE INJAC

Solidan dan naših reprezentativki na prvenstvu starog kontinenta za žene u Pragu. Pobede su ostvarile Teodora Injac i Jovana Erić, Tijana Blagojević je remizirala, dok je Marina Gajčin pretrpela poraz.

Naša najbolja šahistkinja, 22 – godišnja Teodora Injac je sjajno odigrala partiju crnim figurama. Izabrala je Najdorfovu varijantu Sicilijanke (varijanta sa 7. h3) u kojoj se njena protivnica Tea Gueci (2254) iz Italije nije najbolje snašla.

Već u 21. potezu naša igračica stoji jasno bolje.

U daljem toku partije prednost crne je sve više rasla, pa je Italijanka pokušala da stvori kontraigru žrtvom topa.

Bela žrtvuje topa: 29. Tf6 – Kf6 30. Lg4 – Dc6! 31. c4 – De8! i pozicija crne je tehnički dobijena. Sa topom više je lako realizovala materijalnu prednost. Sa ovom pobedom, nakon 4 uzastopna remija, Teodora se nalazi u gornjem delu tabele. Protivnica će joj biti domaća šahistkinja Natali Kanakova (2171). Ovo je lepa prilika da sa belim figurama ostvari nešto više protiv realno slabije igračice.

U duelu klupskih drugarica iz ŠK Sirmijum pobedu je odnela sasvim zasluženo Gruzijka Lela Javahišvili, inače drugi nosilac prvenstva. Marina Gajčin nije najbolje tretirala Grinfeldovu indijsku odbranu, pa je već u 9. potezu imala velikih problema koje nije uspela da reši.

Nakon 9. e4 bela stoji nadmoćno. Crne figure su u daljem toku partije stajale vrlo loše, pa je poraz bio neminovan. Naredna rivalka je Ukrajinka Jelizaveta Hrebenšikova (2123). I ovde se očekuje povoljan rezultat, mada uvek treba biti na oprezu.

Tijana Blagojević je za protivnicu imala Ukrajinku Katerinu Dolžikovu (2139) koja je postala poznata nakon udaje za svetskog asa Sergeja Karjakina koji je kasnije igrao meč za svetskog šampiona protiv Magnusa Karlsena. Vodeći crne figure bez ikakvih problema je izjednačila. Dame su brzo nestale sa table, pa se ušlo u potpuno remi završnicu. Na kraju su ostali samo istobojni lovci, pa je sklopljen pakt o nenapadanju. Opet će za protivnicu imati igračicu iz Ukrajine – Marica Cirulnik (2089).

Ipak, najlakši posao je imala Jovana Erić. Njena protivnica, domaća šahistkinja Karolina Markova (1635) nije bila dorasla dvostrukoj prvakinji Srbije. Već u otvaranju se videla razlika u kvalitetu. Dalji tok partije je to potvrdio, pa je Jovana bez većih problema izvojevala pobedu. U narednom 7. kolu čeka je Sofi Milije (2391), koja je čak 6 puta osvajala šampionat Francuske!

Posle 6. kola vodi Monika Soćko (2423) iz Poljske sa 5,5 poena. Pola poena manje ima Jermenka Marija Gevorgjan (2216) itd.

Teodora Injac je trenutno najuspešnija od naših sa 4 poena, Jovana Erić ima 3,5 poena, Tijana Blagojević ima 3 poena i Marina Gajčin ima 2,5 poena.

Sledi slobodan dan koje će naše dame iskoristiti za eventualni izlet u predivnom Pragu.

Zvaničan web sajt Prvenstva: https://www.ewcc2022.net/

Prenos partija uživo: https://www.ewcc2022.net/games/live-coverage/

Piše: Vladimir Klasan