SJAJNA JOVANA ERIĆ

Naše reprezentativke su u 4. kolu prvensta Evrope za žene ostale neporažene. Ipak, najvredniju pobedu ostvarila je Jovana Erić koja je crnim figurama savladala klupsku koleginicu iz šampionske ekipe ŠK Sirmijum (Sremska Mitrovica) i gruzijsku reprezentativku Lelu Javahišvili (2476).

42…Dd4! 43. Kf2 – Tc3 44. Ld3 – Ta3 i crna je došla u dobijenu poziciju.

Završna pozicija u kojoj je bela pred matom

Teodora Injac je zabelezila i treći uzastopni remi. Imponuje njena čvrstina i lakoća igre koje pruža u poslednje vreme. U partiji protiv Nemice Fione Siber (2280) propustila je dobitak 2 poteza pred vremensku kontrolu.

Teodora greši: 39…e4? 40. Te1 – e3 (40…f5 41. gf5-gf5 42. Tf1 i bela osvaja f pešaka) 41. Lc5 i bela ima šanse na remi. Pravilno je bilo 39…f5! i slobodni pešaci se teško mogu zaustaviti. Malo kasnije je naša šahistkinja opet propustila da reši partiju u svoju korist.

Velike šanse na pobedu davalo je prosto 46…f4 uz sledeće Kf5. Beli kralj je odsečen i ne može da pomogne u borbi. Medjutim, Teodora igra pasivno 46…Ta6?, i nemačka igračica nekako uspeva da spasi partiju. Zaista velika šteta za propuštene prilike!

Marina Gajčin je zaista imala dosta sreće u sudaru sa Julijom Antolak (2378) iz Poljske. Njena rivalka je izabrala varijantu Rosolimo u sicilijanskoj odbrani. Marina se nije najbolje snašla, pa je Poljakinja vrlo brzo stekla prednost. Nekoliko puta je propustila dosta jače nastavke, i dopustila je našoj igračici iz Apatina da remizira večitim šahom.

Beli kralj ne može da izbegne večiti šah.

Partija Sabina Ibrahimova (2146 Azerbejdžan) – Tijana Blagojević je završena podelom poena. Bela je pokušavala da nešto više uradi, ali Tijana je bila na visini zadatka. Postepeno je menjala figure, i ušlo se u završnicu sa po dve lake figure sa obe strane, pa je podela poena bila neizbežna.

Važniji rezultati 4. kola:

Danijelan – Džagnidze remi
Zavadka – Mamadzada remi
Ušenina – Malcevskaja 1:0
Siber – Injac remi
Antolak – Gajčin remi
Javahišvili – Erić 0:1
Ibrahimova – Blagojević remi

U vođstvu su 8 šahistkinja sa po 3,5 poena. Injac, Erić i Gajčin imaju po 2,5 poena, dok Blagojevićka ima 2 poena.

Parovi naših u 5. kolu:

Injac – Radeva (2289 Bugarska)
Erić – Gaponenko (2339 Ukrajina)
Gajčin – Hejneman (2321  Nemačka)
Blagojević – Nilsen (2139 Danska).

Zanimljivo je da sve naše igračice vode bele figure.

Zvaničan web sajt Prvenstva: https://www.ewcc2022.net/

Prenos partija uživo: https://www.ewcc2022.net/games/live-coverage/

Piše: Vladimir Klasan