Šampionati Srbije 2022: IVIĆ I MANAKOVA POVELI TRKU, MARTIĆ NEPROBOJAN

U hotelu Zepter Drina u Bajinoj Bašti je danas odigrano drugo kolo pojedinačnog šampionata Srbije u obe konkurencije. Kod muškaraca jedino velemajstor Velimir Ivić ima dve pobede, kao i Marija Manakova kod žena.

Trenutno najperspektivniji srpski igrač, velemajstor Velimir Ivić je imao vrlo tešku partiju protiv Vuka Đorđevića. Većim delom partije se nalazio u dosta podređenom položaju. Vuk je mogao postepeno pojačavati poziciju, čak dovesti skakača na dominantno polje d5. Neoprezno odigravši potez, dozvolio je Velji da lepom žrtvom dame dođe do odlične igre. Već u sledećem potezu Vuk grubo greši i Velimir Ivić dolazi do dobijene pozicije koju nije ispuštao do kraja partije.

Pobedu je zabeležio i srpski broj 1, velemajstor Aleksandar Inđić. On je belim figurama dosta lakše savladao selektora reprezentacije Miodraga Mićka Perunovića iz Niša. U hibridnoj varijanti Benonija je pokušao Mićko žrtvom pešaka da zamuti vodu u ionako teškoj poziciji, ali poslovno borbeni momak iz Stare Pazove je bio na visini zadatka. Njegovi pešaci su neumoljivo krenuli napred, potpomognuti skakačima.

Prava vatra je viđena u partiji Nikola Radovanović – Boban Bogosavljević. Već u 16. potezu samo skakač belog je bio razvijen, dok su ostalih 6 figura bili raštrkani po prvom redu! Crne figure su bile aktivno raspoređene, i očekivao se konačni udarac. Proradila su oba crna lovca, skakač i dama. Međutim, negde se desio “kratak spoj” i crni ne samo da je ispustio ogromnu prednost, nego je ušao u završnicu sa pešakom manje. Ipak, na kraju je podela poena najpravedniji ishod.

Još jednom je oduševio autsajder prvenstva, Fide majstor Ivan Martić. On je kao beli veoma hrabro igrao protiv šestostrukog prvaka Srbije, velemajstora Ivana Ivaniševića. Većim delom partije je imao prednost. Vršio je snažan pritisak na crnu poziciju. Zauzeo je svojim topom g liniju, dok je njegov lovac stajao dominatno na polju d4. Ivanišević se odlično branio, iznudio izmenu dama i pozicija se brzo rasplinula u remi. Ovim, a i prethodnim rezultatom kad je savladao Vuka Đorđevića, Ivan Martić, inače profesor nemačkog jezika je dokazao da nije slučajno učesnik šampionata Srbije.

Najmanje zanimljiv meč su odigrali Aleksandar Kovačević – Miloš Perunović koji su se nakon 10. poteza sporazumeli na remi, i na taj način se preselili u publiku.

Kod dama je najveće iznenađenje pobeda Anastasie Grozdanović nad favoritom broj 3, Jovanom Srdanović. Jovana je pokrenula napad na crnog kralja, bez ikakvog pokrića. Preciznom igrom je Anastasia stekla materijalnu prednost, pa je ostatak partije bio stvar tehnike.

U derbiju kola Jovana Erić je belim figurama pretrpela poraz od prekaljene Irine Čoluškine. Irina se brzo oporavila od poraza u prvom kolu, pobedivši prvu favoritkinju prvenstva.

Drugu uzastopnu pobedu ostvarila je Marija Manakova. U dalekoj završnici topova i raznobojaca je slomila otpor Anđele Bojičić, iako se činilo da će se partija završiti remijem.
Manje više korektan remi je viđen u partiji između Marine Gajčin i Milene Vujčić, iako ni tu nije manjkalo žara i borbe.

Ipak, tragičar dana je svakako mlađana Anđela Dimitrijević koja nije uspela da iskoristi figuru više protiv Ljilje Drljević. Neshvatljivo je ostavila čistu figuru, pa je na kraju došlo do remija.

Sutra na programu je pravi šahovski klasik i sudar dva izuzetno borbena i oštra igrača, Ivana Ivaniševića i Aleksandra Inđića. U svim dosadašnjim partijama je “prštalo” na sve strane, pa nema razloga da ne bude tako i u njihovom duelu koji sledi.

Piše: IM Vladimir Klasan

FOTO GALERIJA ŠAMPIONATA SRBIJE 2022 >>>

ŽENEOPEN
Pravilnici u pdf formatuPravilnik žene >>>Pravilnik Open >>>
Rezultati – Parovi – Tabelachess-results >>>chess-results >>>
Raspored po kolimalink >>>link >>>
Partije (pgn)pgn >>>pgn >>>
Prenos partija uživoChessBase >>>ChessBase >>>
Prenos partija uživoChess24 >>>Chess24 >>>
Prenos partija uživoChess.com >>>Chess.com >>>
Prenos partija uživoChessBomb >>>ChessBomb >>>
Prenos partija uživoFollowChess >>>FollowChess >>>