Šampionati Srbije 2022: DEBITANTSKA POBEDA IVANA MARTIĆA, OSTALI PO PLANU

Poslednjih nekoliko godina, tačnije pred sam kraj godine, Šahovski savez Srbije organizuje jedan od najvažnijih takmičenja u svom kalendaru – pojedinačno prvenstvo države u obe konkurencije.

Ovaj put, ulogu domaćina šampionata preuzeo je hotel Zepter Drina u Bajinoj Bašti.  Takmičenje će se održati u periodu od 06.12. – 14.12. 2022. godine. U obe konkurencije nastupa po 10 igrača, odnosno 10 igračica. Kod muškaraca titulu brani velemajstor Velimir Ivić, a kod dama velemajstor Jovana Erić.

Interesantno je da su, od osamostaljenja države Srbije, trenutno 5 prisutnih velemajstora osvajala šampionat čak 12 puta! Rekorder je Ivan Ivanišević sa 6 titula, Aleksandar Inđić na svom kontu ima 3 pehara, Miloš Perunović, Boban Bogosavljević i Velimir Ivić po 1 titulu prvaka Srbije. Od jačih igrača fali samo Robert Markuš, dok kod osoba nežnijeg pola nisu prisutne Teodora Injac, Adela Velikić, Marija Vulićević Rakić itd.

Startna lista muškaraca:
1. Aleksandar Inđić (velemajstor – 2636)
2. Velimir Ivić (velemajstor – 2572)
3. Miloš Perunović (velemajstor – 2541)
4. Ivan Ivanišević (velemajstor – 2535)
5. Boban Bogosavljević (velemajstor – 2518)
6. Aleksandar Kovačević (velemajstor – 2480)
7. Miodrag Perunović (internacionalni majstor – 2417)
8. Nikola Radovanović (internacionalni majstor – 2414)
9. Vuk Đorđević (internacionalni majstor – 2394)
10. Ivan Martić (FIDE majstor – 2270)

Startna lista žena:
1. Jovana Erić (velemajstor – 2236)
2. Marija Manakova (velemajstor – 2201)
3. Jovana Srdanović (internacionalni majstor – 2190)
4. Irina Čoluškina (velemajstor – 2189)
5. Marina Gajčin (internacionalni majstor – 2188)
6. Ljilja Drljević (internacionalni majstor – 2175)
7. Anđela Bojičić (FIDE majstor – 2112)
8. Milena Vujčić (FIDE majstor – 2048)
9. Anđela Dimitrijević (majstorski kandidat – 2021)
10. Anastasia Grozdanović (bez titule – 2009).

Direktor prvenstva je Saša Jevtić, dok je glavni sudija Rade Goljović, a Lena Miladinović zamenik glavnog sudije.

1. kolo – muškarci

Favoriti su uglavnom ispunili očekivanja. Velimir Ivić je u jednom od dva velemajstorska derbija savladao Aleksandra Kovačevića.Ivić je kao beli nametnuo jak pritisak na crnu poziciju. Činilo se da će popularni Aca uspeti da odbrani svoju poziciju. Međutim, na kraju je presudio slab 8. red crnog.

Ivan Ivanišević je bio bolji od Miodraga Perunovića, inače selektora muške reprezentacije. Mićko Perunović se sjajno spremio za partiju. Žrtvovao je figuru i naterao Ivaniševićevog kralja da se odrekne rokade. Negde je pogrešio i onda je sledila izuzetno aktivna igra crnog. Pred sam kraj partije je Perunović pokušao sa žrtvom kvaliteta, ali nedovoljno. Sjajna napadačka partija višestrukog šampiona Srbije Ivana Ivaniševića!

Miloš Perunović je sasvim zasluženo savladao Nikolu Radovanovića, koji se branio Najdorfovom varijantom sicilijanke. Crni je ostavio kralja u centru, i tako sve karte bacio u napad na dugačku rokadu belog. Perunko se bez problema odbranio, i u kontra napadu osvojio ceo poen.

Ipak, u najboljem mogućem svetlu pokazao se Ivan Martić,koji je kao debitant na šampionatu Srbije imao “vatreno krštenje”. Efektno je savladao crnim figurama bolje rejtingovanog Vuka Đorđevića. Martić je lepom žrtvom topa razorio bedem protivničkog monarha, i u neodbranjivom napadu matirao Đorđevićevog kralja. Jedini remi je sklopljen u drugom vele-duelu između Bobana Bogosavljevića i Aleksandra Inđića koji je već duže vreme neprikosnoven na srpskoj rejting listi. Dugo je Beca Inđić pokušavao da iscedi suvu drenovinu, pa je remi sklopljen u trenutku kad su imali reduciran materijal.

1. kolo – žene

Malo iznenađenje predstavlja pobeda Milene Vujčić nad iskusnom Irinom Čoluškinom, dok su ostale favoritkinje manje više bile sigurne. Pobede su izvojevale Marija Manakova, Marina Gajčin i Ljilja Drljević, dok je derbi kola između dve Jovane – Srdanovićke i Erićke završen remijem.

Milena Vujčić je vodeći bele figure u popularnoj varijanti Svešnjikova u sicilijanci u središnjici osvojila pešaka. Nakon određenih komplikacija je ostala sa figurom više, i tako naterala selektorku Irinu Čoluškinu na kapitulaciju.

Marija Manakova je u partiji sa Anđelom Dimitrijević filigranskom tehnikom uspela da u završnici skakača dođe do čitavog poena.

Anastasia Grozdanović je pomalo neoprezno oslabila sopstvenog kralja, i na taj način je dala motiv protivnici. Dama Ljilje Drljević je našla put do protivničkog kralja, i uz pomoć lakih figura zadala završni udarac!

Ipak, najlepša partija prvog dana šampionata odigrana je između Jovane Srdanović i Jovane Erić. Bela je bila jako blizu pobede. U napadu na crni bedem je ispuštala dobitničke nastavke, pa je na kraju Srdanovićka morala spašavati živu glavu večitim šahom. Zaista sjajna uvertira za tek započeti šampionat!

Piše: IM Vladimir Klasan

FOTO GALERIJA ŠAMPIONATA SRBIJE 2022 >>>

ŽENEOPEN
Pravilnici u pdf formatuPravilnik žene >>>Pravilnik Open >>>
Rezultati – Parovi – Tabelachess-results >>>chess-results >>>
Raspored po kolimalink >>>link >>>
Partije (pgn)pgn >>>pgn >>>
Prenos partija uživoChessBase >>>ChessBase >>>
Prenos partija uživoChess24 >>>Chess24 >>>
Prenos partija uživoChess.com >>>Chess.com >>>
Prenos partija uživoChessBomb >>>ChessBomb >>>
Prenos partija uživoFollowChess >>>FollowChess >>>