Šampionati Srbije 2022: INĐIĆU SUDAR GENERACIJA, HET TRIK IVIĆA, ČOLUŠKINI I DRUGI DERBI

Zaista fantastično i izuzetno borbeno 3. kolo! Od 10 partija, odlučeno je neverovatnih 9, uz samo jedan nerešen ishod! No, pođimo redom…

U konkurenciji šahista i dalje na vrhu je Velimir Ivić sa sve tri pobede. Ovaj put je stradao FIDE majstor Ivan Martić koji je sada na 50 % poena. Prava šteta za debitanta Martića koji je sa kvalitetom manje imao izuzetno dobru poziciju. Pogrešnim planom igre je svog lovca neoprezno zavukao u beli logor, nakon čega mu je lovac ostao zarobljen. U pokušaju da ga izvuče, ostao je materijalno slabiji, pa je Velja sa topom više rutinski odradio posao.

Velemajstor Miloš Perunović je u obostranom cajtnotu nadmudrio mladog Vuka Đorđevića, iako je u jednom momentu bio na ivici poraza. Tačnije, Vuk je imao dve lake figure i topa protiv dva topa. Pojavila se njegova stara boljka – cajtnot, pa nije uspeo da se izbori sa slobodnim belim pešacima Perunovića.

Svoju prvu pobedu je upisao Aleksandar Aca Kovačević koji je sa svojim skakačem pravio dar mar u poziciji Bobana Bogosavljevića. U završnici raznobojnih lovaca odlučio je udaljeni crni f pešak koji se nije mogao zaustaviti, jedino uz gubitak lovca.

Takođe prvi poen je upisao Nikola Radovanović. Njegov protivnik, Miodrag Perunović je nakon nekorektne žrtve figure ušao u poziciju gde je njegov top bio inferioran u odnosu na dve lake figure protivnika. Ubrzo je crni stvorio pešačku falangu na daminoj strani koju beli top nije mogao da zaustavi.

Zanimljivo je istaći da su na dnu tabele upravo dvojica Nišlija – Mićko Perunović i Vuk Đorđević.

Dugo očekivani duel između dugogodišnjih lidera reprezentacije Srbije, Ivana Ivaniševića i Aleksandra Inđića pripao je Beci Inđiću. Ova partija bi se mogla okarakterisati kao sudar “generacija” jer je svima poznato da je Ivan nekoliko godina bio predvodnik srpskog šaha, dok je u poslednjih par godina njegov mlađi kolega Inđić preuzeo “dirigentsku “palicu. Inđićev crni pešak je stigao do polja d3, potpomognut svojim figurama.Nakon izmena većina figura,u otprilike jednakoj završnici, Ivanišević je nepotrebnim šahom upropastio svoju poziciju, pa je ubrzo ostao kraći za figuru.

Na šampionatu žena na prvom mestu se Mariji Manakovoj pridružila Ljilja Drljević koja je bez većih teškoća savladala Anđelu Bojičić.

Milena Vujčić i Marija Manakova su podelile poen posle 30 poteza. Remi je sklopljen u završnici raznobojnih lovaca, kad nijedna strana nije imala motiva na pobedu.

Jovana Erić je vodeći crne figure uspela da nadigra predstavnicu Srbije na nedavno završenom omladinskom prvenstvu sveta, Anastasiu Grozdanović. Bela je neoprezno svojim kraljem “ušetala” u centar table, pod paljbom protivničke dame i topa. Materijalno slabija Grozdanovićka je obustavila dalji otpor.

Već posle 20 – tak poteza je Anđela Dimitrijević kao bela imala vrlo tešku poziciju protiv trostruke omladinske šampionke, Jovane Srdanović koja je osvojila pešaka, a kasnije i figuru. Zanimljivo je da je njen dugogodišnji trener Fide majstor Ivan Martić koji zasad uspešno nastupa u konkurenciji šahista!

Derbi dana među šahistkinjama pripao je Irini Čoluškini. Belim figurama je ubedljivo savladala reprezentativku Marinu Gajčin u sicilijanskoj odbrani u varijanti Svešnjikova. Beli udaljeni pešaci, potpomognuti topom i skakačem doneli su Irini ceo poen. Sutra je očekuje još jedan derbi, ovaj put protiv Marije Manakove.

Među šahistima vodi Velimir Ivić sa 3 poena, dok kod dama prvo mesto dele Marija Manakova i Ljilja Drljević sa po 2,5 poena.

Piše: IM Vladimir Klasan

FOTO GALERIJA ŠAMPIONATA SRBIJE 2022 >>>

ŽENEOPEN
Pravilnici u pdf formatuPravilnik žene >>>Pravilnik Open >>>
Rezultati – Parovi – Tabelachess-results >>>chess-results >>>
Raspored po kolimalink >>>link >>>
Partije (pgn)pgn >>>pgn >>>
Prenos partija uživoChessBase >>>ChessBase >>>
Prenos partija uživoChess24 >>>Chess24 >>>
Prenos partija uživoChess.com >>>Chess.com >>>
Prenos partija uživoChessBomb >>>ChessBomb >>>
Prenos partija uživoFollowChess >>>FollowChess >>>