Šampionati Srbije 2022: INĐIĆ STIGAO IVIĆA NA VRHU, ČOLUŠKINA UŠLA U SERIJU POBEDA

U današnjem 4. kolu pojedinačnog prvenstva države u obe konkurencije nije bilo toliko odlučenih partija kao u prošlom 3. kolu gde je samo jedna partija završena remijem, dok je 9 bilo odlučeno. Ovaj put je viđeno 4 remija, što ne znači da nije bilo borbe u tim partijama.

U konkurenciji šahista je došlo do određene promene u vrhu tabele. Do sada vodećem Velimiru Iviću pridružio se Aleksandar Inđić koji je crnim figurama savladao Ivana Martića. U središnjici je Inđić serijom neočekivanih poteza prinudio Martića da uđe u završnicu sa svojom damom protiv dva topa. Pokušao je Ivan Martić damom da dođe do večitog šaha, što mu je na kraju skoro uspelo. Neočekivano vuče neshvatljiv potez dajući pešaka bez ikakve koristi. Naravno, treba spomenuti da je bio cajtnot i da se u oskudici vremena dešavaju neverovatne stvari. Beca Inđić rutinski osvaja poen.

Prethodno su Velja Ivić i Miloš Perunović remizirali nakon korektne igre. Pokušao je Velja da iznenadi Perunovića u dobroj poznatoj varijanti Tajmanova u sicilijanskoj odbrani, za koju popularni Perunko važi za istinskog eksperta, ali bezuspešno. Još jednom je Perunko pokazao izuzetno razumevanje svog repertoara otvaranja.

Veliku šansu je propustio Nikola Radovanović protiv Ivana Ivaniševića. Nikola je u većem delu partije imao prednost u vidu dva pešaka više. Njegov kralj se nije osećao baš najsigurnije u centru table. Neoprezno je dozvolio Ivaniševiću da u kontranapadu uvede oba topa i da isplete matnu mrežu oko belog monarha. Zaista šteta za mladog Radovanovića.

Svoj prvenac zabeležio je Vuk Đorđević. Pobedom nad velemajstorom Bobanom Bogosavljevićem prepustio je fenjer svom sugrađaninu Miodragu Perunoviću koji je nakon 18 poteza sklopio primirje u duelu sa Aleksandrom Kovačevićem.

Nakon 4. kola vode Velimir Ivić i Aleksandar Inđić sa 3,5 poena. Pola poena manje ima Miloš Perunović itd.

Što sve više turnir odmiče, Irina Čoluškina igra sve sigurnije. U svom trećem uzastopnom derbiju slavila je isto toliko puta! U partiji protiv Marije Manakove je već posle 20 – tak poteza došla do tehnički dobijene pozicije. Svojim crnim d pešakom je stigla tik do promocije, pa je do tad vodeća Manakova obustavila dalji otpor.

Sigurnu igru prikazala je Marina Gajčin iz Apatina. Vrlo ubedljivo je kao crna savladala aktuelnu šampionku Jovanu Erić kojoj malo šta polazi za rukom. U središnjici je Erićka posedovala lovački par koji je bio vrlo pasivan. Marina je pojačavala svoju poziciju, pa je kao rezultat toga osvojila centralnog e4 pešaka. Nastavila je u istom ritmu, ne dajući ni promil šanse protivnici.

Potpuno neshvatljivu grešku je napravila Ljilja Drljević koja je u potpunoj remi završnici lovaca načinila pravi “hara – kiri”. Na najgore mesto je postavila svog lovca, nakon čega je Milena Vujčić forsiranom izmenom lovaca ušla u dobijenu pešačku završnicu.

Jovana Srdanović i Anđela Bojičić su remizirale u određenoj varijanti Kraljeve indijke, kao i Anastasia Grozdanović i Anđela Dimitrijević, s tim da je Anastasia imala čistog pešaka više u damskoj završnici koju nije uspela da iskoristi.

Vode Milena Vujčić i Irina Čoluškina sa 3 poena, dok 2,5 poena imaju Marija Manakova, Marina Gajčin i Ljilja Drljević.

Piše: IM Vladimir Klasan

FOTO GALERIJA ŠAMPIONATA SRBIJE 2022 >>>

ŽENEOPEN
Pravilnici u pdf formatuPravilnik žene >>>Pravilnik Open >>>
Rezultati – Parovi – Tabelachess-results >>>chess-results >>>
Raspored po kolimalink >>>link >>>
Partije (pgn)pgn >>>pgn >>>
Prenos partija uživoChessBase >>>ChessBase >>>
Prenos partija uživoChess24 >>>Chess24 >>>
Prenos partija uživoChess.com >>>Chess.com >>>
Prenos partija uživoChessBomb >>>ChessBomb >>>
Prenos partija uživoFollowChess >>>FollowChess >>>