Prva liga Srbije za žene 2022: Vodeći tandem ne posustaje

Danas je u hotelu “Stara Planina” odigrano 8. kolo ekipnog prvenstva Srbije za žene.
Nije bilo većih iznenađenja kao u prethodnim kolima, jer favoriti su opravdali svoja očekivanja. Jedino nije bilo “dima i vatre” u meču između ekipa Jugovića (Kać) i Zlatar (Nova Varoš) koji su “salonski” remizirali sve partije, i na taj način su opstankom izrazili zadovoljstvo što će i naredne godine igrati u eliti.

Derbi kola i sudar timova iz gornjeg dela tabele pripao je prvoplasiranom Radu koji je sa 3 : 1 naneo poraz Crvenoj Zvezdi. Prva tabla Rada, Nino Bacijašvili se nalazi u vrhunskoj formi. Nanizala je sedmu uzastopnu pobedu, ovaj put crnim figurama protiv Jovane Raport. Na drugoj tabli Lilit Mkrtčjan (Crvena Zvezda) je nakon poraza u prvom kolu ostvarila šestu uzastopnu pobedu. Bes je “iskalila” na Irini Bulmagi koja je do ove partije bila u seriji od 7 pobeda. U otprilike jednakoj poziciji Irina Bulmaga je grubom greškom forsirano ostala bez kvaliteta, pa je u završnici topa protiv skakača uz nekoliko pešaka brzo potpisala kapitulaciju. Pobede su izvojevale Marija Manakova (7,5 iz 8) i Stefana Milutinović, i na taj način je spuštena zavesa na derbi 8. kola.

Osnovac iz Niša je posle samo 2,5 sata igre slavio protiv Omladinca (Novi Banovci). Pobedile su Teodora Injac, Adela Velikić i Anđelija Stojanović. Ana Berke iz Hrvatske je pružila jak otpor renomiranoj Aleksandri Malcevskaji, pa je u završnici raznobojnih lovaca sklopljen remi. Na kraju 3,5 : 0,5 za Osnovac, koji neumorno nastavlja poteru za liderom Radom.

Poraz Crvene Zvezde je na najbolji način iskoristio aktuelni šampion Sirmium koji je sa ubedljivih 3,5 : 0,5 savladao Partizan Junior i ponovo se vratio na 3. mesto. Lela Javahišvili i Mila Žarković iz Sirmiuma su u završnici grubim greškama svojih protivnica ubeležile poene.

Karađorđe (Topola) i Jelica PEP (Goračići) su očekivano savladale Vitez (Beograd), odnosno Rudar (Kostolac). Prve dve table Karađorđa, Lu Miaoji i Radmila Kovačević su u lepo seriji od tri uzastopne pobede.

Sutra na programu je 9. kolo u kome će najzanimljiviji meč biti borba za goli opstanak u prvoligaškom društvu. Naime, sastaju se Omladinac (Novi Banovci) i Rudar (Kostolac). Pobeda je imperativ za Rudar, jer im preostaje da odigraju meč sa poslednjeplasiranim Vitezom, dok Omladinac ima daleko teže mečeve.

Takođe treba spomenuti da je zakazan “večiti derbi” između Crvene Zvezde i Partizan Juniora u kome su crveno bele apsolutni favoriti.

Rezultati 8. kola:

1. Sirmium (Sremska Mitrovica) – Partizan Junior (Beograd) 3,5 : 0,5
2. Crvena Zvezda (Beograd) – Rad (Beograd) 1 : 3
3. Karađorđe (Topola) – Vitez (Beograd) 3,5 : 0,5
4. Osnovac (Niš) – Omladinac (Novi Banovci) 3,5 : 0,5
5. Rudar (Kostolac) – Jelica PEP (Goračići) 0 : 4
6. Jugović (Kać) – Zlatar (Nova Varoš) 2 : 2

Tabela posle 8. kola:

1. Rad (Beograd) 24
2. Osnovac (Niš) 22
3. Sirmium (Sremska Mitrovica) 17
4. Crvena Zvezda (Beograd) 16
5. Karađorđe (Topola) 13
6. Jelica PEP (Goračići) 12
7. Jugović (Kać) 11
8. Zlatar (Nova Varoš) 11
9. Partizan Junior (Beograd) 5
10. Omladinac (Novi Banovci) 4
11. Rudar (Kostolac) 1
12. Vitez (Beograd) 1

Zahvaljujući glavnoj sudiji lige Nataši Savić koja pre i u toku svakog kola fotografiše mečeve i igračice sve slike su dostupne istog dana.

FOTO GALERIJA PRVE LIGE SRBIJE ZA ŽENE 2022 >>>

ŽENE
Rezultati – Parovi – Tabelachess-results >>>
Osnovni sastavi ekipalink >>>
Raspored po kolimalink >>>
Partije (pgn)link >>>
Prenos partija uživoŠSS >>>
Prenos partija uživoChess.com >>>
Prenos partija uživoChess24 >>>
Prenos partija uživoChessBase >>>
Prenos partija uživoFollowBase >>>
Prenos partija uživoLichess >>>

 

Piše: Vladimir Klasan