Prva liga Srbije za žene 2022: Trka udvoje se nastavlja, kiksevi Sirmiuma i Crvene Zvezde

Polako se naziru sve jasniji obrisi oko borbe za titulu prvaka Srbije, kao i za opstanak u prvoligaškom društvu u konkurenciji lepšeg pola. Kao što se i očekivalo, Rad (Beograd) i Osnovac (Niš) su pobedama u 7. kolu nastavile trku za pobednički pehar prvaka Srbije za 2022. godinu.

Najveće iznenađenje svakako je priredila mlada ekipa beogradskog Viteza koji je na korak do selidbe u Drugu ligu. Sasvim neočekivano su uspele da ostanu neporažene u duelu sa Crvenom Zvezdom. Crveno bele su ovaj put odmarale svoje dve najbolje igračice, Jovanu Raport i Lilit Mkrtčjan. Čini se da je to bila pogrešna procena, jer su Ksenija Tomin i Marija Stanimirović poražene, iako su važile za favorite. Nerešenim rezultatom su izgubile svaku nadu da mogu do titule šampiona.

Veoma dobar meč je viđen u vojvođanskom derbiju između prvaka Sirmiuma (Sremska Mitrovica) i Jugovića iz Kaća koji je završen remijima na svim tablama. Obe ekipe su imale šansu za trijumf, ponajpre Marina Gajčin koja je nekoliko puta propuštala da zada završni udarac. Isto bi se moglo reći i za talentovanu Jovanu Srdanović iz Jugovića koja je nadigrala imenjakinju Erić. U “cajtnotu” ne vuče dobitničke poteze, pa se posle izmena dama pozicija rasplinula u remi.

“Teror” sjajne ekipe Rada se nastavlja. Ovaj put pobeđena je ekipa Partizan Junior (Beograd) sa visokih 3,5 : 0,5. Impozantan podatak je da u ovih 7 rundi nijedna igračica Rada nije osetila gorčinu poraza! Ostvarile su 22 pojedinačne pobede i samo 6 remija, bez poraza.

Uporno ih prati niški Osnovac sa samo dva boda manje. Ekipa kapitena Ane Benderać je minimalno savladala neugodnu ekipu Jelice PEP (Goračići). Pobedu su donele pojačanje iz Poljske – Aleksandra Malcevskaja i gorepomenuta Ana Benderać. Remi je ostvarila Adela Velikić, dok je srpska broj 1 Teodora Injac pretrpela poraz od Bugarke Beloslave Krasteve. Teodora je nepotrebno žrtvovala pešaka. Nije stekla kompenzaciju, pa je Krasteva osvojila još jednog pešaka, i tako materijalno nadmoćnija je ostvarila pobedu.

Ekipa Zlatar iz Nove Varoši je pobedom 2,5 : 1,5 “prikovao” Rudar (Kostolac) za dno tabele, zajedno sa Vitezom (Beograd). Na taj način je prebrinuo sve brige oko opstanka u društvu “nežnijeg pola”.

U sličnoj situaciji je i Karađorđe (Topola). Savladali su ekipu Omladinac iz Novih Banovca sa 3 : 1, i zajedno sa Zlatarom (Nova Varoš) i Jugovićem (Kać) “stanuju” u zlatnoj sredini. Posebna atrakcija lige je lider Karađorđa, Kineskinja Lu Miajo koja je sa trenutnim rejtingom od 2273 poena trenutno prva na svetskoj rejting listi do 12 godina. Njena majka je ženski velemajstor Ksu Juanjuan, koja je 2001. godine bila rangirana kao 25. igračica sveta. Nema sumnje da joj predstoji blistava karijera.

Rezultati 7. kola:

1. Jugović (Kać) – Sirmium (Sremska Mitrovica) 2 : 2
2. Zlatar (Nova Varoš) – Rudar (Kostolac) 2,5 : 1,5
3. Jelica PEP (Goračići) – Osnovac (Niš) 1,5 : 2,5
4. Omladinac (Novi Banovci) – Karađorđe (Topola) 1 : 3
5. Vitez (Beograd) – Crvena Zvezda (Beograd) 2 : 2
6. Rad (Beograd) – Partizan Junior (Beograd) 3,5 : 0,5

Tabela posle 7. kola:

1. Rad (Beograd) 21
2. Osnovac (Niš) 19
3. Crvena Zvezda (Beograd) 16
4. Sirmium (Sremska Mitrovica) 14
5. Karađorđe (Topola) 10
6. Jugović (Kać) 10
7. Zlatar (Nova Varoš) 10
8. Jelica PEP (Goračići) 9
9. Partizan Junior (Beograd) 5
10. Omladinac (Novi Banovci) 4
11. Rudar (Kostolac) 1
12. Vitez (Beograd) 1

FOTO GALERIJA PRVE LIGE SRBIJE ZA ŽENE 2022 >>>

ŽENE
Rezultati – Parovi – Tabelachess-results >>>
Osnovni sastavi ekipalink >>>
Raspored po kolimalink >>>
Partije (pgn)link >>>
Prenos partija uživoŠSS >>>
Prenos partija uživoChess.com >>>
Prenos partija uživoChess24 >>>
Prenos partija uživoChessBase >>>
Prenos partija uživoFollowBase >>>
Prenos partija uživoLichess >>>

 

Piše: Vladimir Klasan