Prva liga Srbije za žene 2022: Rad nadmoćan u derbiju, Crvena Zvezda preskočila Sirmium.

Današnjim 6. kolom ekipnog prvenstva Srbije za žene ušlo se u drugi deo turnira. Svakako centralni događaj dana bio je susret između šampiona Sirmiuma (Sremska Mitrovica) i trenutno prvoplasiranog Rada (Beograd). Prognoze su bile različite, međutim, malo ko je mogao pretpostaviti da će Rad više nego ubedljivo savladati Sirmium sa čak 3,5 : 0,5! Radova “mašinerija” deluje nezaustavljivo, jer su u proteklih 6 rundi osvojile fantastičnih 21,5 poena od mogućih 24! Briljantno igraju Rumunka Irina Bulmaga i Marija Manakova koje su zabeležile sve pobede. U stopu ih prati čelna tabla Nino Bacijašvili sa 5,5 poena iz 6. Stiče se utisak da Fišerov duh “lebdi” turnirskom arenom.
Lider Sirmiuma Lela Javahišvili je protiv sunarodnice Nino Bacijašvili celu partiju imala dosta bolju poziciju. Propuštala je više puta bolje nastavke, i to joj se osvetilo, jer je napravila grub previd koji ju je koštao poraza. Druga tabla Rada Irina Bulmaga je kao bela u Najdorfovoj varijanti sicilijanke nadigrala Jovanu Erić koja je u završnici ostala “kraća” za figuru. Svoju 6. uzastopnu pobedu upisala je i Marija Manakova. Filigranskom tehnikom u završnici je naterala Tijanu Blagojević da potpiše formulare. Čast aktuelnog prvaka spasala je Marina Gajčin remijem protiv Stefane Milutinović, inače izdanka čuvene šahovske škole Rada koji je iznedrio mnoge šampione. Sa ovom pobedom, “građevinarke” su sve bliže tituli, mada tek im predstoje odlučujuće bitke protiv Osnovca (Niš) i Crvene Zvezde (Beograd).

Drugi pretendent na titulu, niški Osnovac je bio nemilosrdan prema šahistkinjama Zlatara (Nova Varoš) rezultatom 4 : 0. Teodora Injac je, nakon poraza u 4. kolu, dobila dan odmora koji joj je više nego prijao, pa je nadigrala Viktoriju Radevu. Lepu partiju je odigrala Adela Velikić. U jakom napadu je žrtvovala skakača, pri tom ogolivši kralja Sanje Petronić. Nakon toga je usledila neumoljiva egzekucija. Lakše nego što se očekivalo, do celog poena je stigla Anđelija Stojanović pobedom nad veterankom Vesnom Živković. Zahvaljujući ovom trijumfu, a i porazu Sirmiuma, Osnovac se popeo na drugo mesto, i u stopu prate prvoplasirani Rad.

Šahistkinje u crveno – belom dresu su opravdale ulogu favorita, nanevši poraz Omladincu (Novi Banovci) od 3,5 : 0,5, tako da je Crvena Zvezda trenutno na 3. mestu.

Vredna pobeda Karađorđa (Topola) nad Jelicom PEP (Goračići) sa 3 :1 najverovatnije znači opstanak u prvoligaškom društvu. Briljantnu napadačku partiju je prikazala 12 – Kineskinja Lu Miaoji koja je prosto “raznela” bedem protivničkog kralja. I Radmila Kovačević je poenom doprinela pobedi, uz remije dve Marije – Urošević i Petrović.

I Partizan Junior (Beograd) je ostvario trijumf (4 : 0) koji im je bio preko potreban za igranje u najjačem takmičenju iduće godine. Vitez (Beograd) se “viteški” borio, ali “parni valjak” je bio prejak za mladu i talentovanu ekipu Viteza.

Šahistkinje Jugovića (Kać) su uspešno prebrodile prepreku zvanu Rudar (Kostolac). Lep rođendanski poklon sebi je “priredila“ Anđela Bojičić koja je savladala Tijanu Petrović. Pobedu je uvećala četvorostruka omladinska prvakinja Srbije Jovana Srdanović. Na kraju pobeda vojvođanske ekipe sa 3 : 1.

Rezultati 6. kola:

1. Sirmium (Sremska Mitrovica) – Rad (Beograd) 0,5 : 3,5
2. Partizan Junior (Beograd) – Vitez (Beograd) 4 : 0
3. Crvena Zvezda (Beograd) – Omladinac (Novi Banovci) 3,5 : 0,5
4. Karađorđe (Topola) – Jelica PEP (Goračići) 3 : 1
5. Osnovac (Niš) – Zlatar (Nova Varoš) 4 : 0
6. Rudar (Kostolac) – Jugović (Kać) 1 : 3

Stanje nakon 6. kola:

1. Rad (Beograd) 18
2. Osnovac (Niš) 16
3. Crvena Zvezda (Beograd) 15
4. Sirmium (Sremska Mitrovica) 13
5. Jelica PEP (Goračići) 9
6. Jugović (Kać) 9
7. Karađorđe (Topola) 7
8. Zlatar (Nova Varoš) 7
9. Partizan Junior (Beograd) 5
10. Omladinac (Novi Banovci) 4
11. Rudar (Kostolac) 1
12. Vitez (Beograd) 0

FOTO GALERIJA PRVE LIGE SRBIJE ZA ŽENE 2022 >>>

ŽENE
Rezultati – Parovi – Tabelachess-results >>>
Osnovni sastavi ekipalink >>>
Raspored po kolimalink >>>
Partije (pgn)link >>>
Prenos partija uživoŠSS >>>
Prenos partija uživoChess.com >>>
Prenos partija uživoChess24 >>>
Prenos partija uživoChessBase >>>
Prenos partija uživoFollowBase >>>
Prenos partija uživoLichess >>>

 

Piše: Vladimir Klasan