Prva liga Srbije za žene 2022: Favoriti po starom, Rudar (Kostolac) na korak do opstanka, pobeda Zvezde u “večitom” derbiju

Posle odigranog 9. kola ekipnog prvenstva Srbije u šahu za žene manje više je sve jasno. Za titulu prvaka Srbije boriće se ekipe Rada (Beograd) i Osnovca (Niš). Njihov meč je zakazan za sutra, u pretposlednjem 10. kolu. Biće to prava poslastica za ljubitelje šaha u Srbiji. Osnovcu je potrebna pobeda u meču da bi se sasvim približio šampionskoj kruni kolo pre kraja. Sa druge strane, Radu odgovara nerešen rezultat. Međutim, obema ekipama nije dovoljan samo odgovarajući rezultat u odlučujućem sudaru, nego je potrebno da dobiju i poslednje kolo u kome se sastaju sa dosta slabijim ekipama.

Što se tiče borbe za opstanak, Rudar (Kostolac) je meču “biti ili ne biti” savladao direktnog rivala za opstanak – Omladinac (Novi Banovci) sa 3,5 : 0,5. Njima je najverovatnije dovoljna pobeda nad Vitezom (Beograd) da bi ostali u prvoligaškom društvu, jer ostali konkurenti za opstanak imaju vrlo teške mečeve.

Rad (Beograd) je rutinski savladao Karađorđe (Topola) sa 3 : 1. Pobede su donele sjajna Gruzijka Nino Bacijašvili koja ima fenomenalnih 8,5 poena iz 9 partija, i sa trenutno zarađenih 16 rejting poena ulazi u top 20 najjačih šahistkinja sveta, i Irina Bulmaga koja se oporavila od poraza u prošlom kolu, pa je sad lako savladala Radmilu Kovačević. Lider Karađorđa, Kineskinja Lu Miaoji je neoprezno dozvolila Bacijašvili da sprovede tipski udar u centru sa pešakom d5, nakon čega je dospela u tešku poziciju koju nije uspela održati do kraja. Remizirale su Marija Manakova i Teodora Rakić. Na ovaj način su napravile sjajnu uvertiru pred sutrašnju bitku koja će najverovatnije odlučiti o tituli.

Niški Osnovac je lako savladao poslednjeplasirani Vitez (Beograd) sa maksimalnih 4 : 0. Pobeda ni u jednom trenutku nije dolazila u pitanje, pa Nišlijke spremno dočekuju dan “D”.

Trenutni prvak Sirmium je konačno zaigrao šampionski, ali prekasno. U skoro svakom meču su se mučile. Jednostavno im nije išlo. Ovaj put su ubedljivo savladale solidnu ekipu Zlatar (Nova Varoš) sa 3,5 : 0,5. Na prvom stolu Lela Džavakišvili nije mogla crnim figurama više od remija. Jovana Erić je poentirala protiv Margarite Vojske, Mila Žarković u duelu sa Lidijom Vučković, kao i Tijana Blagojević protiv Vesne Živković finom žrtvom topa u samo 20 poteza.

“Večiti derbi” je očekivano pripao Crvenoj Zvezdi. Pobede belim figurama ostvarile su Lilit Mkrtčjan i Tatjana Vukosavljević, dok su remije crnim figurama održale Jovana Raport i Dina Belenkaja. Na kraju, 3 : 1 za crveno bele.

U duelu ekipa iz “zlatne sredine” Jelica PEP (Goračići) je nadigrao Jugović (Kać) sa 3 : 1, iako ovaj meč nije imao nikakav rezultatski značaj za obe ekipe. U malom “niškom” derbiju Sandra Đukić je bila bolja od Suzane Maksimović.

Rezultati 9. kola:

1. Zlatar (Nova Varoš) – Sirmium (Sremska Mitrovica) 0,5 : 3,5
2. Jelica PEP (Goračići) – Jugović (Kać) 3 : 1
3. Omladinac (Novi Banovci) – Rudar (Kostolac) 0,5 – 3,5
4. Vitez (Beograd) – Osnovac (Niš) 0 : 4
5. Rad (Beograd) – Karađorđe (Topola) 3 : 1
6. Partizan Junior (Beograd) – Crvena Zvezda (Beograd) 1 : 3

Tabela nakon 9. kola:

1. Rad (Beograd) 27
2. Osnovac (Niš) 25
3. Sirmium (Sremska Mitrovica) 20
4. Crvena Zvezda (Beograd) 19
5. Jelica PEP (Goračići) 15
6. Karađorđe (Topola) 13
7. Jugović (Kać) 11
8. Zlatar (Nova Varoš) 11
9. Partizan Junior (Beograd) 5
10. Rudar (Kostolac) 4
11. Omladinac (Novi Banovci) 4
12. Vitez (Beograd) 1

FOTO GALERIJA PRVE LIGE SRBIJE ZA ŽENE 2022 >>>

ŽENE
Rezultati – Parovi – Tabelachess-results >>>
Osnovni sastavi ekipalink >>>
Raspored po kolimalink >>>
Partije (pgn)link >>>
Prenos partija uživoŠSS >>>
Prenos partija uživoChess.com >>>
Prenos partija uživoChess24 >>>
Prenos partija uživoChessBase >>>
Prenos partija uživoFollowBase >>>
Prenos partija uživoLichess >>>

 

Piše: Vladimir Klasan