Polufinale FIDE GRAND PRIX 2022 turnira počinje danas u Beogradu!

Sve je spremno za početak knock-out faze FIDE Grand Prix turnira u Beogradu! Dmitry Andreikin, Anish Giri, Richard Rapport i Maxime Vachier-Lagrave su se kao pobednici grupa A, B, C i D kvalifikovali za polufinale takmičenja koje počinje danas u 15:00 časova.

U prvoj partiji polufinala sastaju se svetski broj 9 po rejtingu – Anish Giri i Dmitry Andreikin koji je rangiran kao 23. igrač sveta na FIDE rejting listi. Anish Giri će u prvoj partiji imati prednost belih figura pa će biti pod nešto većim pritiskom nego Andreikin.
 
Uzbudljiva partija nas čeka i u drugom polufinalnom meču gde će Richard Rapport biti beli protiv Maxime Vachier-Lagravea. Rapportu će ovo biti poslednja šansa da poboljša ukupan rezultat na FIDE Grand Prix seriji, pošto je na prvom turniru u Berlinu stigao do polufinala, a onda izgubio od Hikaru Nakamure. Richard Rapport trenutno je 10. igrač sveta, a Maxime Vachier-Lagrave ga prati na FIDE rejting listi držeći 11. poziciju. 
 
Parovi polufinala:
 
GMGiri AnishNED2771
GMAndreikin DmitryRUS2724
GMRapport RichardHUN2762
GMVachier-Lagrave MaximeFRA2761
 
Dva polufinalna meča će biti odigrana kroz dve partije po standardnom tempu igre (90 minuta za 40 poteza + 30 minuta do kraja partije sa dodatkom od 30 sekundi po svakom potezu). Ukoliko rezultat nakon dve odigrane partije bude bio 1-1 finalisti će biti određeni nakon doigravanja kroz “tiebreak” mečeve. “Tiebreak” meč počeće sa dve rapid partije, a ako rezultat i dalje bude izjednačen, igrači će se nadigravati u blicu. Na kraju, ako ni blic meč ne bude dovoljan da se odredi finalista, pristupiće se “Armageddon” partiji smrti u kojoj igrač sa belim figurama mora pobediti da bi se kvalifikovao za finale, dok je igraču sa crnim figurama dovoljan remi.
 
Tabelu, rezultate i statistiku možete pratiti na: https://chess-results.com/tnr617380.aspx?lan=1&art=29&rd=1&turdet=YES
Prenos partija uživo možete pratiti sa komentarima ukrajinskog velemajstora Evgenij Miroshnichenka i naše reprezentativke Teodore Injac preko FIDE Youtube kanala.