FIDE GRAND PRIX 2022 – Rapport ubedljiv u 1. kolu polufinala

Prvo kolo polufinala FIDE Grand Prix turnira u Beogradu otvoreno je danas u 15:00 časova, kada je direktor turnira Marijan Stričević povukao prvi potez u partiji između Richarda Rapporta i Maxime Vachier-Lagravea.
 
Richard Rapport bio je maestralan protiv francuskog reprezentativca, vojevajući važnu pobedu belim figurama. Čini se da je Rapport iznenadio Vachier-Lagravea već u 10. potezu, pa je MVL nakon toga trošio i do 20 minuta da odgovori. Prelomni trenutak u partiji desio se u 14. potezu kada je Rapport došao do jasne prednosti, a već nakon dvadesetog poteza je pozicija bila dobijena. 
 
Anish Giri i Dmitry Andreikin izabrali su Sicilijanku koja je opravdala očekivanja, pa je središnjica bila izuzetno oštra i interesantna za publiku. Giri je u jednom trenutku došao do velike prednosti, ali je pogrešio u 20. potezu kada je žrtvovao figuru. Ispostavilo se da je žrtva bila nekorektna, pa je Andreikin vrlo brzo izjednačio, a onda čak i došao do malo bolje pozicije sa dva topa protiv lovačkog para. Girijevi lovci i dva pešaka viška držala su celu tablu, pa su se igrači složili za remi.
 
Rezultati 1. kola polufinala: 
 
GMGiri AnishNED2771½
GMAndreikin DmitryRUS2724½
GMRapport RichardHUN27621
GMVachier-Lagrave MaximeFRA27610
Borbe za finale nastavljaju se sutra od 15:00 časova kada nas očekuju još uzbudljiviji mečevi. Richardu Rapportu remi će biti dovoljan da obezbedi svoje mesto u finalu, dok se Maxime Vachier-Lagrave suočava sa situacijom da mora doći do celog poena kako bi iznudio “tiebreak” meč. Anish Giri i Dmitry Andreikin biće pod nešto manjim pritiskom, ali današnji propust Girija može uticati na njegovu igru.
 
Rezultati, tabela, statistika: https://chess-results.com/tnr617380.aspx?lan=1
Fotografije: Mark Livshitz (link >>>)
FOTO GALERIJA: