Velemajstorski turnir “BEOGRAD 2022” – Rezultati 3. kola

Treće kolo velemajstorskog turnira “Beograd 2022” otvoreno je danas u 15:30 časova. Početku partija prisustvovali su uvaženi gosti: predsednik Gradske opštine Zvezdara Vladan Jeremić, poznata pevačica Sanja Maletić, glumica Suzana Mančić, generalni sekretar Šahovskog saveza Srbije Andrija Jorgić, ali i naša proslavljena šahistkinja Alisa Marić.

Nakon pet sati borbi, samo jedna partija završena je remijem i to u meču između našeg reprezentativca Aleksandra Inđića i ruskog velemajstora Sjugirov Sanana. Činilo se da je Inđić u središnjici imao prijatniju poziciju, ali se mala prednost nešto kasnije neutralizovala, pa su Inđić i Sjugirov ponavljali poteze.
 
Velimir Ivić vratio se u turnir posle poraza u prvom kolu i to današnjom pobedom crnim figurama protiv Davida Navare. Velja je bio odlično pripremljen za partiju, pa je u samom startu došao do male prednosti za koju se činilo da ipak nije dovoljna za pobedu. Navara je ipak napravio fatalnu grešku u 26. potezu, uzevši otrovnog pešaka, a Velja je to iskoristio da upiše ceo poen.
 
U okršaju sedamnaestogodišnjaka – Nihala Sarina i Abdusattorov Nodirbeka, viđeno je vrhunsko nadigravanje. Nihal je iskoristio bele figure da dođe do prostorne prednosti, a potom je pokazao savršenu tehniku pobedivši u topovskoj završnici sa istim materijalom.
 
Ivan Ivanišević i Robert Markuš danas nisu imali svoj dan, pošto su obojica izgubili. Ivanišević je stajao slabije još od središnjice sa Parhamom Maghsoodloom, a Iranac je na kraju došao i do dve figure viška.
 
Robert Markuš se žestoko opirao mladom Rusu Alexeju Sarani. Iako je Markuš skoro tokom čitave partije stajao slabije, u jednom trenutku je uspeo da izjednači i činilo se da će izvući pola poena. Međutim, grešku u 67. potezu, Robert je platio porazom.
 
Rezultati 3. kola: 
 
Markus Robert 0 – 1 Sarana Alexey
Nihal Sarin 1 – 0 Abdusattorov Nodirbek
Maghsoodloo Parham 1 – 0 Ivanisevic Ivan
Navara David 0 – 1 Ivic Velimir
Indjic Aleksandar ½ – ½ Sjugirov Sanan
 
Poredak nakon 3. kola:
 
Rk. Name FED RtgI Pts.
1 GM Nihal Sarin IND 2652 2.5
2 GM Sjugirov Sanan FID 2680 2.5
3 GM Abdusattorov Nodirbek UZB 2651 2
4 GM Indjic Aleksandar SRB 2605 1.5
5 GM Maghsoodloo Parham IRI 2701 1.5
6 GM Ivic Velimir SRB 2610 1.5
GM Sarana Alexey FID 2685 1.5
8 GM Ivanisevic Ivan SRB 2601 1
9 GM Navara David CZE 2700 0.5
10 GM Markus Robert SRB 2627 0.5
FOTO GALERIJA: