Olimpijada 2022 / ŠAHISTKINJE 13. ŠAHISTI 20. – UTISAK DALEKO BOLJI

Šahistkinje Srbije zauzele su 13. a šahisti 20. ali su imajući u vidu kvalitet igre i jačinu rivala sa kojima su igrali, zaslužili i više.

U završnom 11. kolu šahistkinje su savladale neugodnu ekipu Španije sa 2½:1½, dok je naš muški tim minimalnim rezultatom poražen od Azerbejdžana koji je na kraju zauzeo 7. mesto.

– Bila je velika borba protiv Španije – kaže internacionalni majstor Jovan Todorović. – Takva je bila i partija na prvoj tabli između Teodore Injac i Sabrine Vege, završena je remijem. Na drugoj tabli Tijana Blagojević je previdela matni napad naturalizovane Špankinje, inače Gruzinke Ane Matnadze. Bilo je nezgodno što smo u meču startovali sa tom nulom. Po pozicijama dugo je izgledalo da ćemo doživeti poraz. Marina Gajčin je dobila objektivno jednaku poziciju protiv Marije Ejzagueri. Jovana Erić je igrala odlično, i u tehnički zahtevnoj završnici sa topom i pešakom protiv lovca i pešaka savladala Martu Garsiju i donela konačnu pobedu našem timu.

U završnom kolu šahisti su igrali protiv favorita Azerbejdžana koji je zauzeo 7. mesto, jedno slabije od startnog rejtinga. Izgubili smo 1½:2½.

– Inđić je protiv Mameđarova brzo upao u probleme – kaže internacionalni majstor Ivan Martić. – Verovatno je i umor učinio svoje. Naš igrač je imao jak turnir na prvoj tabli. Ivić je u partiji sa Raufom Mamedovom imao bolju poziciju posle otvaranja, ali se prednost istopila. Ivanišević i Durabajli su šahisti sličnog stila. Bila je oštra partija, ali se rasplinulo u jednaku završnicu. Markuš je igrao standardno čvrsto. Neutralisao je nešto slabiju poziciju protiv Huseinova. Žao mi je što smo izgubili, jer je naš tim igrao dobro i borbeno. Igrom i zalaganjem naša reprezentacija je zaslužila plasman u prvih 10. Ostavili su odličan utisak – završava Ivan Martić.

Šahistkinje Srbije su imale 18. startnu poziciju, a zauzele su odlično 13. mesto. U grupi su ekipa od 6-14. mesta sa 16 meč-bodova. Titulu su osvojile Ukrajinke sa 18 bodova, koliko ima i drugoplasirana Gruzija, ali slabije dodatne kriterijume. Treće mesto osvojila je Indija sa 17.

Inače, na otvorenom turniru titulu su osvojili šahisti Uzbekistana, predvođeni svetskim šampionom u rapidu Nodirbekom Abdusatorovom. Isti broj-meč bodova kao i Uzbekistanci, 19, ali slabije dodatne kriterijume, ima Jermenija. Bronzana medalja sa meč-bodom manje pripala drugoj selekciji domaćina. Naš muški tim je startovao kao 23. po rejtingu, na kraju je 20. u grupi ekipa plasiranih od 11-24. mesta sa 15 meč-bodova.

Šahistkinje, poslednje, 11. kolo: Španija-Srbija 1½:2½ (Sabrina Gutierez Vega-Teodora Injac ½:½, Ana Matnadze-Tijana Blagojević 1:0, Marta Garsia-Jovana Erić 0:1 i Maria Floris Ejzagueri-Marina Gajčin 0:1), Indija-SAD 1:3, Ukrajina-Poljska 3:1, Azerbejdžan-Gruzija 1:3, Kazahstan-Indija C 2½:1½, Slovačka-Indija B 2:2, Indonezja-Nemačka 1½:2½, Hrvatska-Jermenija 1½:2½ itd.

Konačni plasman: 1-2. Ukrajina i Gruzija (slabiji dodatni kriterijumi) po 18 meč-bodova, 3-5. Indija, SAD i Kazhstan po 17, 6-14. Poljska, Azerbejdžan, Indija B, Bugarska, Nemačka, Mađarska, Jermenija, Srbija i Slovačka po 16. Učestvovale 162 reprezentacije.

Šahisti, poslednje, 11. kolo: Azerbejdžan-Srbija­­­ 2½:1½ (Šahrijar Mameđarov-Aleksandar Inđić 1:0, Rauf-Mamedov-Velimir Ivić ½:½, Gadir Huseinov-Robert Markuš ½:½ i Vasif Durarbajli-Ivan Ivanišević ½:½), Nemačka-Indija B 1:3, Jermenija-Španija 2½:1½, Uzbekistan-Holandija 2½:1½, Indija A-SAD 2:2, Moldavija-Engleska 2½:1½, Turska-Poljska 1½:2½ itd.

Konačni plasman: 1-2. Uzbekistan i Jermenija (slabiji dodatni kriterijumi) po 19 meč-bodova, 3. Indija B 18, 4-6. Indija A, SAD i Moldavija po 17, 7-10. Azerbejdžan, Mađarska, Poljska i Litvanija po 16, 11-24. Holandija, Španija, Francuska, Engleska, Grčka, Izrael, Kazahstan, Nemačka, Kuba, Srbija, Brazil, Crna Gora, Austrija i Peru po 15. Učestvovalo 188 reprezentacija.

Zvaničan sajt Olimpijade: https://chessolympiad.fide.com/

Open sekcija – parovi, rezultati, tabele: chess-results >>>

Ženska sekcija – parovi, rezultati, tabele: chess-results >>>

Piše: Miroslav Nešić