Olimpijada 2022 / JOŠ KOLO DO PODVIGA

Pretposlednje kolo donelo je odlična izdanja naših timova. Šahisti su premašili očekivanja igrajući nerešeno 2:2 sa Holandijom, 7. favoritom turnira nacija. Šahistkinje su bile očekivano ubedljive savladavši Iran sa 3:1. Naš muški tim je ostao na 10. mestu, a ženski  je napredovao 7 mesta i sada je 19. Tako su obe naše ekipe u poziciji da u slučaju dobrih rezultata u sutrašnjem završnom kolu protiv Azerbejdžanaca i Špankinja, premaše rejtingom predviđene plasmane, a šahisti možda načine podvig i plasiraju se do 10. mesta.

Aleksandar Inđić se još jednom dokazao kao pravi predvodnik naše ekipe. Uspeo je do održi remi sa dva pešaka manje u topovskoj završnici sa zvezdom svetskog šaha Anišom Girijem. Velimir Ivić u topovskoj završnici nije mogao da realizuje usamljenog pešaka protiv Jordena Van Foresta, pa su sklopili remi u 41. potezu. Robert Markuš je zadržao epitet najprodornijeg igrača našeg tima. U skakačkoj završnici ostao je sa 3 pešaka više, pa se Bendžamin Bok predao u 51. potezu. Na žalost Miloš Perunović je doživeo prvi poraz, jer topom nije mogao da spreči promociju jednog od dva vezana pešaka Maksa Varmerdama.

Naša selekcija ostala je na 10. mestu. Sutra će biti na izuzetno teškom zadatku protiv 6. favorita Azerbejdžana, koji je u jednom od derbija ovog kola ubedljivo poražen od Jermenije 1:3. Ukoliko naša ekipa ostvari povoljan rezultat protiv tima koju predvodi sjajni Šahrijar Mameđarov, znatno će premašiti početnu 23. poziciju i načiniti još jedan korak ka svetskom vrhu.

Kao i juče u našem ženskom sastavu nije bilo čelne igračice Teodore Injac, ali ju je Tijana Blagojević dostojno zamenila savladavši Alinasab Mobianu. Jovana Erić je zabeležila treću uzastopnu pobedu, ovog puta crnim figurama protiv Sahar Masumi. Dve preostale partije: Adela Velikić-Anuša Mahdian i Marina Gajčin-Anahita Zahedifar završene su remijem. Naš tim je trenutno 19. za mesto slabije od startne pozicije, a u završnom kolu igraće sa Špankinjama, koje imaju zanemarljivih 15 poena bolji prosečni rejting.

U derbiju kola open turnira Indija B i Uzbekistan su igrali nerešeno 2:2, a Nodirbek Abdusatorov je naneo prvi poraz Domaraju Gukešu. Izuzetnu pažnju šahovskog sveta privukao je i meč našeg sutrašnjeg rivala Azerbejdžana i Jermenije. Jermeni su slavili sa 3:1, iako su na višim tablama vodili crne figure.

Šahisti, 10. kolo: Srbija-Holandija 2:2 (Aleksandar Inđić-Aniš Giri ½:½, Velimir Ivić-Jorden Van Forest ½:½, Robert Markuš-Bok Bendžamin 1:0 i Miloš Perunović-Maks Varmerdam 0:1), Indija B-Uzbekistan 2:2 (Gukeš-Abdusatorov 0:1, Sarin-Jakuboev ½:½, Pragnananda-Sindarov 1:0 i Adhiban-Vahidov ½:½), Azerbejdžan-Jermenija 1:3 (Mameđarov-Sargisjan 0:1, Huseinov-Melkumjan ½:½, Durarbajli-Petrosjan ½:½ i Abasov-Hovhanisjan 0:1), SAD-Turska 3:1, Iran-Indija A 1½:2½, Španija-Češka 2½:1½, Mađarska-Ukrajina 2:2 itd.

Plasman: 1-2. Uzbekistan i Jermenija po 17 meč-bodova, 3-5. Indija B, Indija A i SAD po 16, 6-11. Holandija, Španija, Engleska, Nemačka, Srbija i Moldavija po 15 itd. U poslednjem, 11. kolu, sastaće se: Azerbejdžan-Srbija, Nemačka-Indija B, Jermenija-Španija, Uzbekistan-Holandija, Indija A-SAD, Moldavija-Engleska, Turska-Poljska itd.

Šahistkinje, 10 kolo: Srbija-Iran 3:1 (Tijana Blagojević-Mobina Alinasab 1:0, Jovana Erić-Sahar Masumi 1:0, Adela Velikić-Anuša Mahdian ½:½ i Marina Gajčin-Anahita Zahedifar ½:½), Indija-Kazahstan 3½:½, Gruzija-Poljska 2:2, Nemačka-Ukrajina 1½:2½, Jermenija-Azerbejdžan 0:4, SAD-Indonezija 3:1, Holandija-Indija B 1:3, Kuba-Slovačka 1½:2½ itd.

Plasman: 1. Indija 17 meč-bodova, 2-5. Poljska, Azerbejdžan, Ukrajina i Gruzija po 16. Srbija je 19. u grupi timova od 11-21. mesta sa 14 meč-bodova. U poslednjem, 11. kolu, sastaće se: Španija-Srbija, Indija-SAD, Ukrajina-Poljska, Azerbejdžan-Gruzija, Kazahstan-Indija C, Slovačka-Indija B, Indonezja-Nemačka, Hrvatska-Jermenija.

Zvaničan sajt Olimpijade: https://chessolympiad.fide.com/

Open sekcija – parovi, rezultati, tabele: chess-results >>>

Ženska sekcija – parovi, rezultati, tabele: chess-results >>>

Piše: Miroslav Nešić