Olimpijada 2022 / OSVRT / NAGOVEŠTAJ POVRATKA U SVETSKI VRH

U skoro stogodišnjoj istoriji, upravo završena 44. Olimpijada u Čenaju okupila je rekordan broj učesnika. Na otvorenom turniru nadmetalo se 188, a na ženskom 192 selekcije.

U do sada najjačoj konkurenciji, naše šahistkinje su zauzele 13. a šahisti 20. mesto i moramo biti zadovoljni iz više razloga. Najpe, oba naša sastava su nadmašila svoje stratne pozicije, šahistkinje za 5, a šahisti za 3 pozicija. Naš muški tim je do ovakvog plasmana došao igrajući čak 5 mečeva, znači polovinu olimpijskog turnira, sa ekipama rangiranih od 5. do 10 mesta. Uz to, kao i ostale selekcije i naše su neočekivano izgubile ili dobile poneku partiju, ali izuzev teških poraza od, po rejtingu boljih, Engleza i Poljakinja, propustom se jedino može smatrati neuspeh šahistkinja protiv Indonezije. Ali, neočekivano dobrih i ekipnih i pojedinačnih rezultata, koji i donose prevagu u konačnom poretku, bilo je više.

Šahisti su napravili pravi podvig savladavši Poljake. Sa favorizovanom Holandijom, na kraju je bila 11. igrali su nerešeno. Nisu bili lak plen i doživeli su minimalne poraze od sedmoplasiranog Azerbejdžan i Nemačke koja je zauzela 18. mesto. Šahistkinje su u poslednjem kolu zabeležile minimalnu pobedu protiv Španije.

Predvodnik našeg tima Aleksandar Inđić je remizirao sa zvezdama svetskog šaha Holanđaninom Anišom Girijem i Poljakom Kšištofom Dudom. Todora Injac, takođe na prvoj tabli, savladala je Francuskinju Mari Sebag… I pojedinačni učinak naših šahista je odličan. Od njih desetoro, samo je Tijana Blagojević osvojila manje od 50% poena, 4 iz 9 partija. Velimir Ivić, ujedno i jedini bez pobede, i Ivan Ivanišević su ostvarili polovičan učinak, po 4½ iz 9, a svi ostali imaju po jedan ili više pluseva. Aleksandar Inđić 6 (10), najprodorniji naš igrač Robert Markuš čak  8 (10) i Miloš Perunović 3½ (6), Teodora Injac 4½ (8), Jovana Erić, koja je jedina odigrala sve partije, čak 8 (11), Adela Velikić 5½ (8) i Marina Gajčin 6 (8).

Sve ovo obećava da će uz nastavak sistematičnog rada, na narednim takmičenjima naše selekcije biti još konkurentnije.

Zvaničan sajt Olimpijade: https://chessolympiad.fide.com/

Open sekcija – parovi, rezultati, tabele: chess-results >>>

Ženska sekcija – parovi, rezultati, tabele: chess-results >>>

Piše: Miroslav Nešić