Olimpijada 2022 / POBEDA OHRABRENJA, PORAZ ZA BRIGU

Šahisti Srbije savladali su čvrstu ekipu Islanda sa 3:1, i nagovestili da u preostala 3 kola mogu i do boljeg konačnog plasmana od trenutnog 14. mesta, ili makar više od predviđenog startnog 23. Pobedama Roberta Markuša nad Gudmundurom Kjartarsonom i čelnog igrača Aleksandra Inđića protiv Stejna Gretarsona, naša selekcija povela je sa 2:0. Velimir Ivić je remizirao sa Hanesom Stefansonom. Ivan Ivanišević u partiji sa pešakom više i raznobojnim lovcima u završnici protiv Helgi Gretarsona nije mogao da ostvari više od pola poena. Naša ekipa u sutrašnjem 9. kolu sastaće se sa Kazahstanom, čija 40. startna pozicija ne sme da nas zavara, jer je trenutnim 12. mestom daleko nadmašio očekivanja.

– Kontrolisali smo meč, iako su Islanđani generalno dobri šahisti – kaže nternacionalni majstor Jovan Todorović. – Dobro je što je Robert Markuš efikasno i ubedljivo dobio partiju i doveo naš tim u voćstvo, u trenutku kada se meč tek zahuktavao. Aleksandar Inđić je postepeno nadigravao Gretarsona. Ivan Ivanišević je u svom stilu nametao oštru borbu, stekao šanse za pobedu, ali je na kraju remizirao.

Šahistkinje Srbije su u ovo kolo ušle sa 29. pozicije, a posle neočekivanog poraza od Indonezije 1½:2½ pale na 34. Jovana Erić je na trećoj tabli savladala Farihu Marioh, Adela Velikić na četvrtoj reizirala sa Anastasiom Citrom. Konačnu prevagu Indonežankama donele su Harizma Sukundar i Varda Aulia, pobedama na čelnim pločama protiv Teodore Injac i Tijane Blagojević koja je doživela treći uzastopni poraz.

– Bio je težak meč – kaže internacionalni majstor Ivan Martić. – Žao mi je što je Teodora Injac poražena. Bila je neizvesna i složena borba. Krenula je u napad, ali je Sukundara pred cajtnot krenula u kontraofanzivu i pobedila. Jovana Erić je pobedila u oštroj Sicilijanskoj varijanti. Opravdala je ulogu favorita. Adela Velikić je imala slabije vreme, ali je u jednom trenutku bila i bolja. Na kraju remi. Tijana Blagojević je takođe imala dobru poziciju, ali je njena rivalka povela opasan napad po crnim poljima sa raznobojcima na tabli i  to je presudilo partiju.

– Izgubile smo dobijen meč – kratko je prokomentarisala selektorka Irina Čoluškina. 

U preostala tri kola našim šahistkinjama su potrebne ubedljive pobede za proboj makar oko svoje 18. startne pozicije. Prva prilika je već u sutrašnjem 9. kolu protiv Finkinja koje u proseku imaju 200 poena niži rejting.

Šahistkinje, 8. kolo: Srbija-Indonezija 1½:2½ (Teodora Injac-Harizma Sukundar 0:1, Tijana Blagojević-Varda Aulia 0:1, Jova Erić-Fariha Marioh 1:0 i Adela Velikić-Anastasia Citra ½:½), Indija-Ukrajina 2:2, Gruzija-Jermenija 3½:½, Indija C-Poljska 1:3, Rumunija-Azerbejdžan 2:2, Kazahstan-Slovačka 3½:½ itd.

Plasman: 1. Indija 15 meč-bodova i 23 poena, 2. Gruzija 14 (22), 3. Ukrajina 13  (23), 4… 34. Srbija 10 (18½) itd. U 9. kolu sastaće se: Finska-Srbija, Poljska-Indija, Ukrajina-Gruzija, Bugarska-Kazahstan, Azerbejdžan-Mongolija, Nemačka-Engleska, Jermenija-Rumunija itd.

Šahisti 8. kolo: Srbija-Island 3:1(Aleksandar Inđić-Stejn Gretarson 1:0, Velimir Ivić-Hanes Stefanson ½:½, Robert-Markuš-Gudmundur Kjartarson 1:0 i Ivan Ivanišević-Helgi Gretarson ½:½), Jermenija-Indija 2½:1½, SAD-Indija B 1:3 (Karuana-Gukeš 0:1, Aronjan-Sarin ½:½, So-Pragnananda ½:½, Domingez-Sadvani 0:1), Nemačka-Uzbekistan 1½:2½, Kazahstan-Azerbejdžan 1½:2½, Holandija-Mađarska 3:1, Iran-Francuska 2½:1½ itd.

Plasman: 1. Jermenija 15 (22), 2. Indija B 14 (25½), 3. Uzbekistan 14 (25½)… 14. Srbija 12 (20) itd. Parovi 9. kola: Kazahstan-Srbija, Indija B-Azerbejdžan, Uzbekistan-Jermenija, Holandija-Iran, Grčka-SAD, Indija-Brazil, Litvanija-Nemačka itd.

Zvaničan sajt Olimpijade: https://chessolympiad.fide.com/

Open sekcija – parovi, rezultati, tabele: chess-results >>>

Ženska sekcija – parovi, rezultati, tabele: chess-results >>>

Piše: Miroslav Nešić