Olimpijada 2022 / UBEDLJIVE POBEDE KAO OHRABRENJE PRED FINIŠ

Obe naše selekcije su zabeležile ubeljdljive pobede, popravile plasmane i u preostala dva kola ulaze sa nadom da, naročito šahisti, mogu  da nadmaše startne pozicije i plasiraju se bliže svetskom vrhu. Šahisti su savladali Kazahstan sa 3:1, trenutno su 10. a u sutrašnjem pretposlednjem kolu igraće sa favoritom Holandijom. Šahistkinje su zabeležile sve četiri pobede protiv Finkinja, sada su 26. a naredne rivalke biće im Iranke.

Šahisti su posle četiri i po časa poveli protiv Kazahstana sa 2:0, što je unelo sigurnost u našu ekipu. Poene su osvojili naši najbolji igrači u dosadašnjem toku takmičenja, Aleksandar Inđić i Robert Markuš. Inđić je crnim figurama zahvatio inicijativu u partiji protiv Rinata Džumabajeva i lako realizovao kvalitet više. Robert Markuš je nastavio sa sjajnom igrom. Protiv Ališera Sulejmanova je u završnici imao materijalnu prednost, uz to i slobodnog a pešaka. Ubrzo je Ivanišević remizirao sa Murtazom Kažgalajevim i obezbedio konačnu pobedu. Miloš Perunović je održao malo slabiju poziciju protiv Aristanbeka Uražajeva i remijem uvećao trijumf. Naš državni tim je trenutno na odličnom 10. mestu. U sutrašnjem pretposlednjem kolu igraće sa Holandijom, 7. favoritom po rejtingu. Naše rivale predvodi Aniš Giri, učesnik turnira kandidata i svojevremeno „čudo od deteta“ – osvojio je titulu velemajstora sa nepunih 15 godina. U timu su još Jorden van Forest, Ervin L’ Ami, Bendžamin Bok i Maks Vermerdam.

Šahistkinje Srbije su bile silovite u duelu sa Finkinjama. Na isteku trećeg časa igre, u narednih tridesetak minuta, prinidile su svoje rivalke na predaju. Najpre je Tijana Blagojević, koja je na prvoj tabli zamenila Teodoru Injac, kada je već imala materijalnu prednost, zapretila i osvajanjem skakača, pa se Anastasia Nazarova predala u 44. potezu. Drugi poen osvojila je Marina Gajčin. Već je imala materijalnu prednost, uz to zapretila je matom u potezu, pa je Noramo Sarabela obustavila otpor. Jovana Erić je skakačem i lovcem napala protivničku rokadu, i Tanja Touminen je bila prinuđena na predaju u 39. potezu. Adela Velikić je dovela Heini Pusku pred gubitak skakča ili lovca, posle čega bi ostala sa pešakom i topom više. Tako su naše šahistkinje maksimalnom pobedom popravile plasman za 8 mesta, trenutno su 26. a u sutrašnjem 10. pretposlednjem kolu su očekuje ih duel sa Iranom.

Šahistkinje 9. kolo: Finska-Srbija 0:4, (Anastasia Nazarova-Tijana Blagojević 0:1, Tanja Tuominen-Jovana Erić 0:1, Heini Puska-Adela Velikić 0:1 i Sarabela Norlamo-Marina Gajčin 0:1), Poljska-Indija 2½:1½, Ukrajina-Gruzija 2:2, Bugarska-Kazahstan 1:3, Azerbejdžan-Mongolija 2½:1½, Nemačka-Engleska 3½:½, Jermenija-Rumunija 3:1 itd.

Plasman: 1-4. Poljska, Indija, Kazahstan i Gruzija sa po 15 meč-bodova, 5-9. Ukrajina, Azerbejdžan, Jermenija, Nemačka i Indonezija po 14. Srbija je 26. u grupi ekipa od 19-30. mesta sa po 12 meč bodova. U 10. kolu sastaće se: Srbija-Iran, Indija-Kazahstan, Gruzija-Poljska, Nemačka-Ukrajina, Jermenija-Azerbejdžan, SAD-Indonezija, Holandija-Indija B, Kuba-Slovačka itd.

Šahisti 9. kolo: Kazahstan-Srbija 1:3 (Rinat Džumabajev-Aleksandar Inđić 0:1, Ališer Sulejmenov-Robert Markuš 0:1, Murtaz Kažgalejev-Ivan Ivanišević ½:½ i Aristanbek Uražajev-Miloš Perunović ½:½), Indija B-Azerbejdžan 2:2, Uzbekistan-Jermenija 3:1, Holandija-Iran 2:2, Grčka-SAD 1½:2½, Indija-Brazil 3:1, Litvanija-Nemačka 2:2 itd.

Plasman: 1. Uzbekistan 16 meč-bodova, 2-3. Indija B i Jermenija po 15, 4-10. Indija A, Holandija, Azerbejdžan, Turska, Iran, SAD i Srbija sa po 14. U 10 kolu sastaće se: Srbija-Holandija, Indija B-Uzbekistan, Azernejdžan-Jermenija, SAD-Turska, Iran-Indija A, Španija-Češka, Mađarska-Ukrajina itd.

Inače, Arkadij Dvorkovič iz Rusije, ostaće i u narednom mandatu na mestu predsednika Svetske šahovske federacije (FIDE). On je dobio 157 glasova, a njegov protivkandidat, ukrajinski velemajstor Andrij Barišpolec 16.

Zvaničan sajt Olimpijade: https://chessolympiad.fide.com/

Open sekcija – parovi, rezultati, tabele: chess-results >>>

Ženska sekcija – parovi, rezultati, tabele: chess-results >>>

Piše: Miroslav Nešić