Olimpijada 2022 / POBEDA I PORAZ KOJI SMO MOGLI DA IZBEGNEMO

Posle jedinog dana odmora naša ženska selekcija je u 7. kolu savladala Uzbekistan sa 2½:1½, dok su šahisti istovetnim rezultatom poraženi od favorita Nemačke, ali su propustili priliku da igraju makar nerešeno.

Šahistkinje Uzbekistana su se pokazale kao čvrst rival, iako imaju daleko niži rejting i mlađu ekipu od naše. Ceo poen, ujedno i pobedu našem timu, donela je Marina Gajčin na četvrtoj tabli savladavši Marjonu Malikovu. Remizirale su: Nilufar Jakubaeva-Teodora Injac, Umida Omonova-Jovana Erić i Maftuna Bobomurodova-Adela Velikić.

– Posle slobodnog dana pobedili smo izuzetno nezgodnu ekipu Uzbekistana – kaže selektorka Irina Čoluškina. Početak partija naše igračice su odigrale sa izuzetnom energijom, tako da smo imali tri izgledne pozicije. Na kraju, Marina je iskoristila ogromnu prednost i donela nam ceo plen.

Ovom pobedom naše šahistkinje su popravile plasman, trenutno su 29. sa 10 meč-bodova i 17 poena. U sutrašnjem 8. kolu sastaće se sa Indonezijom. Naše rivalke su 32. po rejtingu, oko 100 poena manje u proseku od srpske selekcije. Indonezija je u dosadašnjem toku Olimijade savladala: do sada ostvarila ove rezultate, redom: Honduras 4:0, Severna Makedonija 4:0, Indija B 1:3, Bangladeš 4:0, Jermenija 1:3, Island 4:0 i Meksiko 3:1.

Šahisti Srbije su doživeli minimalan poraz od 9. favorita Nemačke.  Odlučujući poen našim rivalima doneo je Dmitrij Kolars  savladavši Ivana Ivaniševića crnim figurama na četvrtoj tabli. Preostale partije: Aleksandar Inđić-Vinsent Kejmer, Velimir Ivić-Matias Blubaum i Robert Markuš-Diter Liviu Nisipeanu završene su remijem. Internacionalni majstor Ivan Martić misli da je naša ekipa mogla da izbegne poraz, čak i da pobedi:

– Ivanišević je imao pešaka manje, ali i sjajnu kompenzaciju – kaže internacionalni majstor Ivan Martić. – Međutim u središnjici je propustio potez damom na e3, i tu bi verovatno bio večiti šah. Kasnije je imao ješ nekoliko manjih nepreciznosti, pa je čak i izgubio. Aleksandar Inđić je od početka nadigrao Vinsenta Kejmera. Bio je bolji, ali ne i jasno dobijen. Igrao je veoma orginalno, međutim Nemac je imao kontra igru. Prednost je prelazila čas na jednu, čas na drugu stranu. Kada je Inđić video da Ivanišević na 4. tabli gubi, probao je sve, ali nije mogao više od remija. Preostale partije bile su u granicima jednakosti. Tako su i završene. Baš šteta, mogli smo da pobedimo.

Naši šahisti su trenutno 30. sa 10 meč-bodova i 17 poena, a u narednom 8. kolu sastaće se sa Islandom, po prosečnom rejtingu rangiranom na 43. mesto. Islanđami su do sada ostvarili ove rezultate: Gana 4:0, Meksiko 2½:1½, Indija C 1:3, Nigerija 3:1, Hrvatska 1:3, Zambija 3½:½ i Ekvador 2½:1½.

7. kolo šahistkinje: Uzbekistan-Srbija 1½:2½ (Nilufar Jakubaeva-Teodora Injac ½:½, Umida Omonova-Jovana Erić ½:½, Maftuna Bobomurodova-Adela Velikić ½:½ i Marjona Malikova-Marina Gajčin 0:1), Azerbejdžan-Indija 1½:2½, Gruzija-Rumunija 2½:1½, Ukrajina-Holandija 3½:½, Poljska-Bugarska 2:2, Jermenija-Izrael 2½:1½ itd.

7. kolo šahisti: Srbija-Nemačka 1½:2½ (Aleksandar Inđić-Vinsent Kejmer ½:½, Velimir Ivić-Matias Blubaum ½:½, Robert Markuš-Diter Liviu Nisipeanu ½:½ i Ivan Ivanišević Dmitrij Kolars 0:1), Indija A-Indija C 3:1, Jermenija-SAD 2:2 (Sargisjan-Karuana 1:0, Melumjan-Vesli So 0:1, Ter-Sahakjan-Domingez 0:1 i Hovhanisjan-Šeklend 1:0), Francuska-Holandija 2:2, Kuba-Indija B ½:3½, Peru-Uzbekistan 0:4 itd.

Zvaničan sajt Olimpijade: https://chessolympiad.fide.com/

Open sekcija – parovi, rezultati, tabele: chess-results >>>

Ženska sekcija – parovi, rezultati, tabele: chess-results >>>

Piše: Miroslav Nešić

FOTO GALERIJA (Photo by FIDE / Mark Livshitz)