Olimpijada 2022 / OSVRT POSLE PRVOG DELA. DOBRO, NADAJMO SE JOŠ BOLJEM.

Na polovini olimpijskog turnira u Čenaju muška reprezentacija Srbije zauzima odlično 12. mesto u konkurenciji 188 selekcija, dok su šahistkinje posle jučerašnjeg maksimalnog poraza od Poljakinja pale na tabeli čak 20 mesta i sada su 35.

Naš muški tim je po prosečnom rejtingu 23. ali je i igrom i plasmanom prilično nadmašio tu poziciju. Igrali su naši šahisti sigurno. Mečeve u kojima su bili favoriti, protiv Malte, Kirgistana, Gvatemale i Indonezije su i pobedili. U duelima u kojima su važili za autsajdere, ostvarili su polovičan uspeh i to im je donelo trenutno visoko mesto na tabeli. Raduje što posle teškog poraza od Engleske ½:3½, u timu nije zavladala apatija. Već sutradan  je zabeležena minimalna pobeda nad Indonezijom, a zatim istim rezultatom protiv Poljske ostvareno jedno od najvećih iznenađenja dosadašnjeg toka turnira nacija. Poljaci su na poslednje četiri Olimpijade plasirani do 15. mesta, a u Čenaju su 5. favoriti po rejtingu, ali naši su igrali bez kompleksa i zasluženo pobedili. To će našoj ekipi sigurno doneti i novo samopouzdanje, svakako i pojačati motiv da do kraja istraju i ostvare što bolji plasman.

I pojedinačni učinak naših šahista je odličan. Čelni igrač Aleksandar Inđić je odigrao 5 partiji, osvojio 3 poena, koja još više dobijaju na značaju imajući u vidu da je u 3 partije vodio crne figure. Velimir Ivić je u 5 partija ostvario polovičan učinak. Robert Markuš, na trećoj tabli, igra beskompromisno – 4 pobede i poraz od Engleza Mekšejna. Na dve preostale table, najiskusniji u timu Ivan Ivanišević i Miloš Perunović osvojili su po 3 poena, s tim da je Perunović odigrao partiju manje, i jedini je bez poraza u obe naše selekcije.

Imajući u vidu da su po prosečnom rejtingu naše šahiskinje 18. trenutna 35. pozicija je razočaravajuća, ali je ukupan utisak daleko povoljniji. Ni one, kao i njihove reprezentativne kolege, nisu dozvolile iznenađenje protiv slabije rangiranih selekcija. Protiv favorita su doživele poraze, ali onaj minimalni protiv Francuske je mogao da se izbegne, a plasman bi bio bolji. Čak su i posle tog duela bile bolje plasirane od predviđenog 18. mesta, ali ih je jučerašnji maksimalni poraz od Poljakinja znatno udaljio od vrha. U predstojećem duelu sa Uzbekistanom su velike favorikinje. Ukoliko to opravdaju, vratiće se na pozicije koje su i imale do nesrećnog 6. kola, ali za još više domete im treba neki podvig kao šahista protiv Poljske.

Šahistkinje Srbije takođe imaju zavidan pojedinačni učinak, osim Tijane Blagojević, ostale su osvojile više od 50% poena. Vodeća Teodora Injac 3½ (5), Tijana Blagojević 2 (5), Jovana Erić 3½ (6), Adela Velikić 3 (4) i Marina Gajčin 2½ (4).

Danas je na Olimpijadi slobodan dan, od sutra će uslediti nadmetanja posle kojih će svaka pobeda i te kako mnogo značiti, isto kao i poraz, jer u preostalih 5 kola malo je prilika da se nadoknadi prošušteno. Naši šahisti će se sastati sa Nemačkom koja ima za 70 poena bolji rejting i veoma ujednačen sastav: Vinsent Kejmer, Matias Blubaum, Rasmus Sven, Liviu Nisipeanu i Dmitrij Kolars, koji je do sada savladao Sudan sa 4:0, Finsku 3:1, Island 2½:1½, Sloveniju 3:1 i Italiju 2½:1½ i iznenađujuće poražen od Austrije minimalnim rezultatom. Šahistkinje Srbije su favoritkinje protiv Uzbekistana koji ima 46. rejting, u proseku čak 210 poena niži od našeg tima.