FIDE Grand Prix turnir u Beogradu svečano zatvoren

FIDE Grand Prix turnir u Beogradu, drugi po redu turnir iz FIDE Grand Prix serije 2022, zvanično je zatvoren danas u hotelu “Crowne Plaza” nakon svečanosti ceremonije zatvaranja.

Nakon intoniranja himne Srbije prisutnima se obratio Dragan Lazić – Predsednik Šahovskog saveza Srbije. Dragan Lazić se zahvalio predsedniku Srbije, Vladi Srbije, gradu Beogradu i FIDE što su omogućili da se turnir velikog značaja kao što je FIDE Grand Prix održi u Beogradu. On je poručio da mu je izuzetno drago što je Šahovski savez Srbije na dobrom putu da vrati stari sjaj, te da se pokazalo da se Srbija posle 25 godina vraća na svetsku šahovsku scenu. Lazić je takođe istakao da je Šahovski savez Srbije ponosan na sjajnu saradnju sa svetskom šahovskom federacijom FIDE i sa Evropskom šahovskom unijom, a u prilog tome prikazano je video obraćanje predsednika FIDE Arkady Dvorkovicha.
 
Zamenik predsednika FIDE Koutly Bachar se zahvalio Šahovskom savezu Srbije na izuzetnoj organizaciji FIDE Grand Prix turnira. On je čestitao Richardu Rapportu na pobedi i šahovskoj kreativnosti u kojoj svi uživamo gledajući njegove partije.
 
Direktor turnira Marijan Stričević se zahvalio timu Šahovskog saveza Srbije koji je učestvovao u organizaciji jednog od najvažnijih šahovskih turnira iz programa FIDE za 2022. godinu. Stričević je u znak zahvalnosti i dobre saradnje uručio specijalne medalje zameniku predsednika FIDE Koutly Bacharu, glavnoj operativnoj službenici FIDE Savi Stoisavljević i glavnom sudiji turnira Nebojši Baraliću.
Glavni sudija turnira Nebojša Baralić je proglasio pobednike turnira, a medalje su uručili predsednik Šahovskog saveza Srbije Dragan Lazić i zamenik predsednika FIDE Bachar Koutly.
 
Pobednik turnira Richard Rapport i drugoplasirani Dmitry Andreikin su se na kratko obratili prisutnima. Andreikin se zahvalio svom timu na podršci tokom turnira, ali i organizatorima za dobre uslove za igru, čestitavši Richardu Rapportu za osvojenu zlatnu medalju.
 
Rapport se zahvalio Beogradu i Beograđanima koji su mu poželeli dobrodošlicu još pre osam godina, kada je počeo da živi u glavnom gradu Srbije. Istakao je da najveću zahvalnost duguje svojoj supruzi Jovani Rapport, koja mu je bila najveća podrška na dugom putu do uspeha. “Nadam se da će šah nastaviti da se razvija u Srbiji kako bi trebalo i da će Beograd biti domaćin još mnogo turnira kao što je FIDE Grand Prix” dodao je Richard za kraj.
 
Posle intoniranja himne Mađarske, zemlje iz koje dolazi pobednik, FIDE Grand Prix turnir u Beogradu je i zvanično proglašen zatvorenim.
FOTO GALERIJA: