Sjugirov Sanan je pobednik turnira “Beograd 2022”

Velemajstorski turnir visoke 17. kategorije “Beograd 2022” završen je danas u hotelu “Crowne Plaza” u Beogradu posle devet dana kvalitetnih partija i neverovatnih borbi za trofej.

Ruski velemajstor Sjugirov Sanan je ubedljivo pobedio na turniru sa ukupnim skorom od 6.5 poena i čitavim poenom prednosti u odnosu na Nihala Sarina, Velimira Ivića i Abdusattorov Nodirbeka koji su podelili drugo mesto sa po 5.5 poena, pa su dodatni kriterijumi odredili konačan poredak na tabeli.

Sjugirov Sanan je u poslednjem kolu remizirao brzo belim figurama protiv Nihala Sarina, osiguravši prvo mesto i pre završetka ostalih mečeva.

David Navara je bio ubedljiv protiv Alekseja Sarane pošto je već u središnjici došao do jasne prednosti. Vrhunskom realizacijom u topovskoj završnici, Navara je upisao ceo poen za ukupan skor od 4.5 poena i konačan plasman na sedmom mestu.

Velimir Ivić je u veoma interesantnoj partiji bio bolji od Roberta Markuša. Ivić je došao do prostorne prednosti, a potom je žrtvovao kvalitet nakon čega Markuš nije mogao da blokira odmaklog slobodnog pešaka. Sa pobedom u poslednjem kolu, Velimir Ivić je došao do 5.5 poena i deobe drugog mesta.

Abdusattorov Nodirbek je crnim figurama pobedio Ivana Ivaniševića pridruživši se Iviću i Nihalu u deobi drugog mesta sa 5.5 poena. Pozicija je bila u okvirima jednakosti, ali je Ivanišević pogrešio u 23. potezu pa je Abdusattorov došao do velike prednosti koju je na kraju i iskoristio da dođe do pobede.

Svečana ceremonija zatvaranja održana je neposredno po završetku poslednje partije koja se igrala između našeg reprezentativca Aleksandra Inđića i iranskog velemajstora Maghsoodloo Parhama. Inđić je maestralnom igrom u nejasnoj, a po kompjuteru boljoj poziciji, došao do pobede i konačnog rezultata od 5 poena, zauzevši peto mesto.

Zatvaranje je počelo intoniranjem himne Srbije, nakon čega se prisutnima obratio Dragan Lazić – predsednik Šahovskog saveza Srbije. Dragan Lazić se zahvalio svima koji su podržali organizaciju ovog turnira, a posebno je pozdravio igrače koji su došli iz inostranstva da učestvuju na turniru poželevši im da ponovo posete Srbiju već na leto, kada će biti održan turnir “Srbija Open 2022”.

Glavni sudija turnira Petar Katanić-Vujić je proglasio pobednike turnira, a zahvalnice, medalje i novčane nagrade su uručili predsednik Šahovskog saveza Srbije Dragan Lazić i direktor FIDE Grand Prix turnira Marijan Stričević.

Konačna tabela:

Rk. Name FED RtgI Pts.
1 GM Sjugirov Sanan FID 2680 6.5
2 GM Nihal Sarin IND 2652 5.5
3 GM Ivic Velimir SRB 2610 5.5
4 GM Abdusattorov Nodirbek UZB 2651 5.5
5 GM Indjic Aleksandar SRB 2605 5
6 GM Maghsoodloo Parham IRI 2701 5
7 GM Navara David CZE 2700 4.5
8 GM Sarana Alexey FID 2685 4
9 GM Markus Robert SRB 2627 2.5
10 GM Ivanisevic Ivan SRB 2601 1
FOTO GALERIJA: