“BEOGRAD 2022” – Sjugirov u ubedljivom vođstvu

Osmo kolo velemajstorskog turnira visoke 17. kategorije “Beograd 2022” otvoreno je danas u hotelu “Crowne Plaza” u 15:30 časova. Pretposlednje kolo turnira otvorili su Saša Blagojević (vlasnik kompanije “Alo media system” – generalnog medijskog sponzora Šahovskog saveza Srbije) i direktor turnira Marijan Stričević. U kratkoj ceremoniji pred početak partija povučen je prvi potez u partiji između svetskog šahovskog prvaka u rapidu Abdusattorov Nodirbeka i našeg reprezentativca Velimira Ivića.

Ruski velemajstor Sjugirov Sanan je zadržao vođstvo na turniru nakon današnjeg remija i to sa čitavim poenom prednosti u odnosu na drugoplasirane. Sjugirov je crnim figurama remizirao protiv Roberta Markuša u dosta solidnoj partiji gde je Markuš imao malu prednost.
 
Nihal Sarin je bio bolji od Aleksandra Inđića i to u završnici koja je delovala jednako. Inđić nije bio precizan, pa je Nihal došao do materijalne prednosti koju je iskoristio da upiše ceo poen i dođe do deobe drugog mesta sa skorom od 5 poena.
 
Magshoodloo Parham i Navara David su se složili za remi u jednakoj završnici nakon interesantne partije. Magshoodloo je tako sačuvao svoju poziciju na drugom mestu sa 5 poena.
 
Aleksej Sarana je pobedio Ivana Ivaniševića kojem ovaj turnir nikako nije išao. Sarana je u ranom stadijumu partije poziciono žrtvovao kvalitet i imao jasnu prednost, ali je Ivanišević uspeo da dođe do jednake pozicije u završnici. Ogromna greška u 50. potezu je bila fatalna, pa je Ivanišević samo dva poteza kasnije predao.
 
Dugotrajna borba između Abdusattorova i Ivića se završila remijem. Obojica su pokušavali da iz pozicije izvuku maksimum i dođu do prednosti, ali je partija sve vreme bila u okviru jednake igre.
 
 
Rezultati 8. kola: 
 
Sarana Alexey 1 – 0 Ivanisevic Ivan
Abdusattorov Nodirbek ½ – ½ Ivic Velimir
Markus Robert ½ – ½ Sjugirov Sanan
Nihal Sarin 1 – 0 Indjic Aleksandar
Maghsoodloo Parham ½ – ½ Navara David
 
 
Poredak nakon 8. kola:
Rk. Name FED RtgI Pts.
1 GM Sjugirov Sanan FID 2680 6
2 GM Nihal Sarin IND 2652 5
3 GM Maghsoodloo Parham IRI 2701 5
4 GM Abdusattorov Nodirbek UZB 2651 4.5
5 GM Ivic Velimir SRB 2610 4.5
6 GM Sarana Alexey FID 2685 4
7 GM Indjic Aleksandar SRB 2605 4
8 GM Navara David CZE 2700 3.5
9 GM Markus Robert SRB 2627 2.5
10 GM Ivanisevic Ivan SRB 2601 1
 
Poslednje kolo velemajstorskog turnira “Beograd 2022” počeće sutra u 15:30 časova, nakon čega će biti poznati pobednici turnira. Svečanost ceremonije zatvaranja održaće se po završetku partija u hotelu “Crowne Plaza”.
Parovi 9. kola:
Navara David Sarana Alexey
Indjic Aleksandar Maghsoodloo Parham
Sjugirov Sanan Nihal Sarin
Ivic Velimir Markus Robert
Ivanisevic Ivan Abdusattorov Nodirbek