RICHARD RAPPORT OSVOJIO FIDE GRAND PRIX TURNIR U BEOGRADU 2022

Mađarski velemajstor Richard Rapport je osvojio drugi po redu turnir iz FIDE Grand Prix serije 2022! 

Finalni meč protiv Dmitry Andreikina doneo je dve veoma interesantne partije. Prva se nakon dugog psihološkog i šahovskog nadmetanja završila remijem, a druga se završila u korist Richarda Rapporta koji je pobedom došao do zlatne medalje i 13 grand prix poena.
 
GMAndreikin DmitryRUS2724½0  ½
GMRapport RichardHUN2762½1
 
Druga partija finala otvorena je danas u hotelu “Crowne Plaza” kada je Saša Blagojević (vlasnik kompanije Alo media system – generalnog medijskog sponzora Šahovskog saveza Srbije) povukao 1.d4 umesto Richarda Rapporta. 
 
Igrači su ušli u varijantu Daminog gambita, a Rapport je iznenadio i Andreikina i publiku već u petom potezu kada je odigrao neobičan potez 5.a3. Pozicija je sve vreme bila u okvirima jednakosti, i kada su svi mislili da će doći do ponavljanja poteza i sklapanja remija, Rapport je izabrao da uđe u izuzetno oštru poziciju žrtvujući kvalitet. Andreikin je morao da izabere jedini potez kojim bi očuvao jednakost na tabli, ali nije imao dovoljno vremena na satu da izračuna sve potencijalne kombinacije, pa je načinio fatalnu grešku. Richard Rapport je do kraja bio precizan i uspešno je izbegao pokušaj Andreikina da dođe do večitog šaha. 
 
Pobedom na FIDE Grand Prix turniru u Beogradu, Richard Rapport je osvojio ukupno 20 grand prix bodova koji će verovatno biti dovoljni da se kvalifikuje za Turnir kandidata koji će biti održan od 16. juna – 7. jula u Madridu ove godine. Po trenutnoj FIDE Grand Prix tabeli, mađarskog velemajstora ugrožavaju Hikaru Nakamura (13 grand prix poena), Levon Aronian (10 grad prix poena), Dmitry Andreikin (10 grand prix poena), Anish Giri (7 grand prix poena), Leinier Dominguez (7 grand prix poena) i Maxime Vachier – Lagrave (7 grand prix poena), koji mogu stići Rapportov rezultat na predstojećem FIDE Grand Prix turniru u Berlinu.
 
Više detalja o FIDE Grand Prix 2022 seriji turnira možete pronaći na zvaničnoj web stranici serije: https://worldchess.com/

Fotografije: Mark Livshitz

FOTO GALERIJA: