FIDE GRAND PRIX 2022 – Rapport prvi finalista, Giri i Andreikin odlučuju sutra

Drugo kolo polufinalnih mečeva FIDE Grand Prix turnira u Beogradu počelo je danas u 15:00 časova. Otvaranju kola prisustvovao je generalni direktor kompanije “Millenium team” koja je glavni sponzor Šahovskog saveza Srbije. Čelnik kompanije “Millenium team” – Stojan Vujko, povukao je prvi potez u partiji između Anisha Girija i Dmitry Andreikina.

Nakon tačno 5 sati igre, Richard Rapport je uspeo da dođe do remija protiv Maxime Vachier-Lagravea i tako osigura svoje mesto u finalu FIDE Grand Prix turnira! Partija je bila i više nego interesantna, pošto je Rapport veoma hrabro izabrao otvaranje u kojem je već u sedmom potezu žrtvovao figuru. Čini se da MVL nije to očekivao, pa nije uspeo da iskoristi Rapportovu preranu agresivnu igru. Tako se iz središnjice prešlo u jednaku završnicu, ali mađarski broj jedan nije bio precizan, pa je Vachier-Lagrave došao do šanse i velike prednosti. Ipak, nije bilo jednostavno naći put za dobitak, pa je pozicija nešto kasnije opet prešla u okvire jednakosti, a partija se i konačno završila remijem u 66. potezu. 
 
GMRapport RichardHUN27621½ 1½
GMVachier-Lagrave MaximeFRA27610½   ½
 
Anish Giri i Dmitry Andreikin remizirali su nakon nešto više od 3 sata igre. Andreikin je belim figurama odabrao veoma solidno otvaranje iz kojeg je proistekla zatvorena pozicija koja je sve vreme bila u okvirima jednakosti. Nedugo nakon promene dama je došlo do ponavljanja poteza, pa su se igrači u 31. potezu složili za remi. Pošto je i jučerašnja partija završena remijem, finalista iz ovog meča biće odlučen sutra nakon doigravanja kroz “tiebreak” meč.
“Tiebreak” meč počeće u 15:00 časova sa dve rapid partije, a ako rezultat i dalje bude izjednačen, igrači će se nadigravati u blicu. Na kraju, ako ni blic meč ne bude dovoljan da se odredi finalista, pristupiće se “Armageddon” partiji smrti u kojoj igrač sa belim figurama mora pobediti da bi se kvalifikovao za finale, dok je igraču sa crnim figurama dovoljan remi.
GMGiri AnishNED2771½½   1
GMAndreikin DmitryRUS2724½½   1
Fotografije: Mark Livshitz
FOTO GALERIJA: