FIDE GRAND PRIX 2022 – Andreikin u finalu protiv Rapporta

Nakon što su se obe partije polufinalnog meča između Dmitry Andreikina i Anisha Girija završile remijem, danas je u beogradskom hotelu “Crowne plaza” odigran rapid “tiebreak” meč koji je odredio drugog finalistu FIDE Grand Prix turnira u Beogradu.

Prva rapid partija završena je remijem, iako je Giri crnim figurama imao malo bolju poziciju. Andreikin je preuzeo crne figure u drugoj partiji, a Giri je u ranom stadijumu igre došao do jasne prednosti. Prednost se postepeno povećavala u korist Holanđanina, ali na satu nije preostalo dovoljno vremena da pronađe dobitnu kombinaciju. Dramatičan meč preokrenuo se u korist Andreikina nakon Girijeve pogrešne procene da žrtvuje figuru i time oslabi crnog kralja. Nakon izmena figura, ruski velemajstor je došao do konjske završnice sa dva slobodnjaka koja su bila nezaustavljiva. Anish Giri se borio još neko vreme u nadi da će moći da održi remi, ali čudo se nije dogodilo, pa je Dmitry Andreikin postao drugi finalista FIDE Grand Prix turnira u Beogradu.
 
Konačan rezultat “tiebreak” meča Dmitry Andreikin – Anish Giri:
 
GMAndreikin DmitryRUS2661½1  1½
GMGiri AnishNED2744½0    ½
Nedugo nakon završetka doigravanja, finalisti su sa glavnim sudijom turnira odredili boje figura u prvoj partiji finalnog meča. Richard Rapport izvukao je crnog pešaka, a Dmitry Andreikin belog, što znači da će Andreikin u prvoj partiji finala imati bele figure.
Finale FIDE Grand Prix turnira biće odigrano po istom sistemu kao i polufinalni mečevi. Finalni meč će početi sa dve partije po standardnom tempu igre (90 minuta za 40 poteza + 30 minuta do kraja partije sa dodatkom od 30 sekundi po svakom potezu), a ukoliko rezultat bude bio 1-1, pobednik turnira će biti određen nakon doigravanja kroz “tiebreak” meč. “Tiebreak” meč počeće sa dve rapid partije, a ako rezultat i dalje bude izjednačen, igrači će se nadigravati u blicu. Na kraju, ako ni blic meč ne bude dovoljan da se odredi pobednik, pristupiće se “Armageddon” partiji smrti u kojoj igrač sa belim figurama mora pobediti da bi bio proglašen pobednikom, dok je igraču sa crnim figurama dovoljan remi.
 
Prva partija finalne faze počeće sutra u 15:00 časova, a prenos partija možete pratiti uživo na: https://worldchess.com/
FOTO GALERIJA: