“BEOGRAD 2022” – Sjugirov sam na vrhu tabele

Nakon šest odigranih kola na velemajstorskom turniru “Beograd 2022”, ruski velemajstor Sjugirov Sanan izdvojio se kao samostalni lider sa 4.5 poena.

Sjugirov je danas bio uspešan protiv Ivana Ivaniševića, iako je Ivanišević gotovo sve vreme imao veliku prednost. U samom finišu su oba igrača bila u cajtnotu, a Ivan je napravio grub previd koji je Sjugirov iskoristio da poentira.
Šahovski prvak sveta u rapidu Abdusattorov Nodirbek je bio ubedljiv protiv Aleksandra Inđića. Inđić se nije najsjajnije snašao u otvaranju, pa je Abdusattorov brzo došao do jasne prednosti. Trudio se Inđić da Kazakhstancu oteža put do pobede, ali je u 30. potezu napravio grešku nakon koje je i momentalno predao.
 
Preostale tri partije šestog kola završene su remijem. Velimir Ivić je nakon duge borbe remizirao crnim figurama protiv Alekseja Sarane. Pozicija je sve vreme bila u okvirima jednakosti, pa nije bilo moguće da Ivić iznudi bolji rezultat.
 
Robert Markuš i David Navara su odigrali solidnu partiju gde nije bilo puno šansi za rezultatom boljim od remija. Nakon jednake središnjice, došlo je do promene figura pa su se igrači konačno složili za remi u topovskoj završnici sa po tri pešaka na istoj strani.
 
Nihal Sarin i Maghsoodloo Parham odigrali su veoma interasantan meč koji je završen remijem. Maghsoodloo je došao do malo bolje pozicije crnim figurama, ali je Nihal brzo neutralizovao tu prednost. Partija je prešla u remi završnicu u kojoj su se igrači još malo nadmetali pre potpisivanja formulara.
 
Rezultati 6. kola:
 
Sarana Alexey½ – ½Ivic Velimir
Ivanisevic Ivan0 – 1Sjugirov Sanan
Abdusattorov Nodirbek1 – 0Indjic Aleksandar
Markus Robert½ – ½Navara David
Nihal Sarin½ – ½Maghsoodloo Parham
Poredak nakon 6. kola:
Rk.NameFEDRtgIPts.
1GMSjugirov SananFID26804.5
2GMNihal SarinIND26524
3GMAbdusattorov NodirbekUZB26514
4GMMaghsoodloo ParhamIRI27013.5
5GMSarana AlexeyFID26853
6GMIvic VelimirSRB26103
7GMIndjic AleksandarSRB26053
8GMMarkus RobertSRB26272
9GMNavara DavidCZE27002
10GMIvanisevic IvanSRB26011
FOTO  GALERIJA: