“BEOGRAD 2022” – Sjugirov sam na vrhu tabele

Nakon šest odigranih kola na velemajstorskom turniru “Beograd 2022”, ruski velemajstor Sjugirov Sanan izdvojio se kao samostalni lider sa 4.5 poena.

Sjugirov je danas bio uspešan protiv Ivana Ivaniševića, iako je Ivanišević gotovo sve vreme imao veliku prednost. U samom finišu su oba igrača bila u cajtnotu, a Ivan je napravio grub previd koji je Sjugirov iskoristio da poentira.
Šahovski prvak sveta u rapidu Abdusattorov Nodirbek je bio ubedljiv protiv Aleksandra Inđića. Inđić se nije najsjajnije snašao u otvaranju, pa je Abdusattorov brzo došao do jasne prednosti. Trudio se Inđić da Kazakhstancu oteža put do pobede, ali je u 30. potezu napravio grešku nakon koje je i momentalno predao.
 
Preostale tri partije šestog kola završene su remijem. Velimir Ivić je nakon duge borbe remizirao crnim figurama protiv Alekseja Sarane. Pozicija je sve vreme bila u okvirima jednakosti, pa nije bilo moguće da Ivić iznudi bolji rezultat.
 
Robert Markuš i David Navara su odigrali solidnu partiju gde nije bilo puno šansi za rezultatom boljim od remija. Nakon jednake središnjice, došlo je do promene figura pa su se igrači konačno složili za remi u topovskoj završnici sa po tri pešaka na istoj strani.
 
Nihal Sarin i Maghsoodloo Parham odigrali su veoma interasantan meč koji je završen remijem. Maghsoodloo je došao do malo bolje pozicije crnim figurama, ali je Nihal brzo neutralizovao tu prednost. Partija je prešla u remi završnicu u kojoj su se igrači još malo nadmetali pre potpisivanja formulara.
 
Rezultati 6. kola:
 
Sarana Alexey ½ – ½ Ivic Velimir
Ivanisevic Ivan 0 – 1 Sjugirov Sanan
Abdusattorov Nodirbek 1 – 0 Indjic Aleksandar
Markus Robert ½ – ½ Navara David
Nihal Sarin ½ – ½ Maghsoodloo Parham
Poredak nakon 6. kola:
Rk. Name FED RtgI Pts.
1 GM Sjugirov Sanan FID 2680 4.5
2 GM Nihal Sarin IND 2652 4
3 GM Abdusattorov Nodirbek UZB 2651 4
4 GM Maghsoodloo Parham IRI 2701 3.5
5 GM Sarana Alexey FID 2685 3
6 GM Ivic Velimir SRB 2610 3
7 GM Indjic Aleksandar SRB 2605 3
8 GM Markus Robert SRB 2627 2
9 GM Navara David CZE 2700 2
10 GM Ivanisevic Ivan SRB 2601 1
FOTO  GALERIJA: