FIDE GRAND PRIX 2022 – Prvi dan finala

Nakon uzbudljivih partija grupne faze i polufinalnih mečeva FIDE Grand Prix turnira u Beogradu, danas nas u hotelu “Crowne Plaza” očekuje početak finalnog meča između Dmitry Andreikina i Richarda Rapporta.

Dmitry Andreikin će u prvoj standardnoj partiji meča imati bele figure, a kako je Richard Rapport do sada pokazao izuzetno agresivnu igru crnim figurama, publika će opravdano očekivati interesantnu partiju.
GMAndreikin DmitryRUS2724
GMRapport RichardHUN2762
Prenos partija uživo možete pratiti preko zvanične web stranice turnira: https://worldchess.com/
Partije će uživo komentarisati naša reprezentativka Teodora Injac i ukrajinski velemajstor Evgenij Miroshnichenko, a prenos je moguće pratiti preko FIDE YouTube kanala: https://www.youtube.com/c/fidechannel

Kvalifikacije za Turnir Kandidata 2022:
Konačni plasman FIDE Grand Prix serije turnira biće određen kumulativnim zbirom grand prix poena koje su igrači osvojili učešćem na turnirima. Svaki od igrača grand prix serije učestvuje na dva turnira, a treće mesto u grupnoj fazi nosi 2 grand prix poena, drugo mesto 4 poena, ulazak u polufinale 7 poena, ulazak u finale 10 poena, dok pobeda na FIDE Grand Prix turniru donosi 13 grand prix bodova. Dva najbolje plasirana igrača obezbediće svoje mesto na Turniru Kandidata koji će biti održan od 16. juna do 7. jula u Madridu ove godine.
Mađarskom velemajstoru broj 1 je FIDE Grand Prix u Beogradu drugi turnir po redu iz FIDE Grand Prix serije. Na prvom turniru u Berlinu, Rapport je bio učesnik polufinala gde je izgubio od Hikaru Nakamure, pa je osvojio 7 grand prix poena. Sjajnim performansom na turniru u Beogradu, Rapport je osigurao dodatnih 10 grand prix poena, a eventualnom pobedom u finalnom meču doći će i do maksimalnih 13 bodova. Ukupan skor od 20 FIDE Grand Prix poena koje bi Rapport mogao da osvoji pobedom na turniru u Beogradu mogli bi biti dovoljni da zauzme jednu od prve dve pozicije na konačnoj FIDE Grand Prix listi i tako se kvalifikuje za Turnir Kandidata 2022.
 
Dmitry Andreikinu je FIDE Grand Prix turnir u Beogradu prvi turnir iz grand prix serije turnira ove godine. U periodu od 21. marta do 4. aprila, Adreikina očekuje i drugi FIDE Grand Prix turnir u Berlinu gde će se u grupnoj fazi nadigravati u grupi A sa: Levonom Aronianom, Hikaru Nakamurom i Grigoriy Oparinom. Skor od 10 ili 13 poena iz Beograda značajno će uvećati Andreikonove šanse da se nađe među dva najbolja igrača grand prix serije, iako ga u Berlinu krajem meseca očekuju izuzetno teški mečevi u grupi A.
 
Detaljnije o pravilniku FIDE Grand Prix 2022 serije turnira možete pogledati ovde.