FIDE GRAND PRIX 2022 – Prva partija finala završena remijem

Finalni meč FIDE Grand Prix turnira u Beogradu počeo je danas u 15:00 časova. Finale je otvorio zamenik predsednika FIDE Bachar Koutly, zajedno sa predsednikom Šahovskog saveza Srbije Draganom Lazićem i direktorom turnira Marijanom Stričevićem. Bachar Koutly je povukao prvi potez umesto Andreikina, čime je kolo i zvanično otpočelo.
Partija je otvorena škotskom varijantom četiri konja gde je vrlo brzo došlo do promene figura, pa su igrači ušli u završnicu sa po jednim topom i lovcem i istim brojem pešaka. Andreikin je dugo razmišljao pokušavajući da nađe način da dođe do prednosti, ali je pozicija sve vreme ostala u okvirima jednakosti. Na kraju su se ponavljanjem poteza igrači i formalno složili za remi.
GMAndreikin DmitryRUS2724½ ½
GMRapport RichardHUN2762½ ½
Druga partija počeće sutra u 15:00 časova u beogradskom hotelu “Crowne Plaza”. Richard Rapport će imati prednost belih figura pa će verovatno pokušati da dođe do pobede. Ukoliko se pak standardni deo meča završi izjednačenim rezultatom, finalisti će odrediti pobednika turnira u doigravanju u ponedeljak.
Prenos partija uživo možete pratiti preko zvanične web stranice turnira: https://worldchess.com/
Partije uživo komentarišu naša reprezentativka Teodora Injac i ukrajinski velemajstor Evgenij Miroshnichenko, a prenos je moguće pratiti preko FIDE YouTube kanala: https://www.youtube.com/c/fidechannel
Fotografije: Mark Livshitz
FOTO GALERIJA: