“BEOGRAD 2022” – Sve partije odlučene

Sedmo kolo velemajstorskog turnira “Beograd 2022” odigrano je danas u hotelu “Crowne Plaza” u Beogradu. Sve partije su završene odlučenim rezultatom i to u korist igrača koji su danas imali prednost belih figura.

Današnje kolo označili su okršaji naših reprezentativaca pošto je Velimir Ivić igrao protiv Ivana Ivaniševića, a Aleksandar Inđić protiv Roberta Markuša. Ivić i Ivanišević su odigrali veoma interesantnu partiju u Sicilijanskoj odbrani, a Ivić je imao jasnu prednost tokom većeg dela meča. Ivanišević je ključnu grešku načinio u 24. potezu, a Ivić je uz veliku preciznost došao do pobede.
 
Aleksandar Inđić i Robert Markuš su odigrali veoma solidan meč i brzlo prešli u završnicu. Inđić je u jednom momentu došao do minimalne prednosti sa lovačkim parom, a kako je pozicija svakako bila prijatnija, pokušao je da tu prednost poveća. Markuš je na kraju podlegao pritisku, te nije uspeo da se odbrani od Inđićevog lovačkog para.
 
Iranski velemajstor Maghsoodloo Parham je danas bio bolji od Alekseja Sarane u briljantnoj partiji gde je manevrisao kraljem u centru u veoma ranom stadijumu igre. Meč se završio nakon nešto manje od 3 sata igre, pošto je Sarana prevideo taktički udar kojim gubi damu. 
 
Borba između Davida Navare i Nihala Sarina je uglavnom bila ujednačena, pa je pozicija gotovo sve vreme bila u okvirima jednakosti. Ipak, Navara je bio uporan da iskoristi svoje aktivnije figure da upiše ceo poen, a na kraju je to i uspeo pošto je Nihal u završnici napravio nepopravljivu grešku.
 
Sjugirov Sanan je bio ubedljiv protiv Abdusattorov Nodirbeka. Sjugirov je izabrao nepopularno otvaranje, ali je u ranom delu središnjice došao do jasne prednosti sa pešakom više. Nije delovalo da će Sjugirov moći tu prednost da iskoristi za rezultat bolji od remija, ali je Rus ponovo pokazao savršenu tehniku i preciznost, iskoristivši sve greške protivnika.
 
Rezultati 7. kola: 
 
Maghsoodloo Parham1 – 0Sarana Alexey
Navara David1 – 0Nihal Sarin
Indjic Aleksandar1 – 0Markus Robert
Sjugirov Sanan1 – 0Abdusattorov Nodirbek
Ivic Velimir1 – 0Ivanisevic Ivan
 
 

Poredak nakon 7. kola:

Rk.NameFEDRtgIPts.
1GMSjugirov SananFID26805.5
2GMMaghsoodloo ParhamIRI27014.5
3GMNihal SarinIND26524
4GMIvic VelimirSRB26104
5GMAbdusattorov NodirbekUZB26514
6GMIndjic AleksandarSRB26054
7GMSarana AlexeyFID26853
8GMNavara DavidCZE27003
9GMMarkus RobertSRB26272
10GMIvanisevic IvanSRB26011