“BEOGRAD 2022” – Sve partije odlučene

Sedmo kolo velemajstorskog turnira “Beograd 2022” odigrano je danas u hotelu “Crowne Plaza” u Beogradu. Sve partije su završene odlučenim rezultatom i to u korist igrača koji su danas imali prednost belih figura.

Današnje kolo označili su okršaji naših reprezentativaca pošto je Velimir Ivić igrao protiv Ivana Ivaniševića, a Aleksandar Inđić protiv Roberta Markuša. Ivić i Ivanišević su odigrali veoma interesantnu partiju u Sicilijanskoj odbrani, a Ivić je imao jasnu prednost tokom većeg dela meča. Ivanišević je ključnu grešku načinio u 24. potezu, a Ivić je uz veliku preciznost došao do pobede.
 
Aleksandar Inđić i Robert Markuš su odigrali veoma solidan meč i brzlo prešli u završnicu. Inđić je u jednom momentu došao do minimalne prednosti sa lovačkim parom, a kako je pozicija svakako bila prijatnija, pokušao je da tu prednost poveća. Markuš je na kraju podlegao pritisku, te nije uspeo da se odbrani od Inđićevog lovačkog para.
 
Iranski velemajstor Maghsoodloo Parham je danas bio bolji od Alekseja Sarane u briljantnoj partiji gde je manevrisao kraljem u centru u veoma ranom stadijumu igre. Meč se završio nakon nešto manje od 3 sata igre, pošto je Sarana prevideo taktički udar kojim gubi damu. 
 
Borba između Davida Navare i Nihala Sarina je uglavnom bila ujednačena, pa je pozicija gotovo sve vreme bila u okvirima jednakosti. Ipak, Navara je bio uporan da iskoristi svoje aktivnije figure da upiše ceo poen, a na kraju je to i uspeo pošto je Nihal u završnici napravio nepopravljivu grešku.
 
Sjugirov Sanan je bio ubedljiv protiv Abdusattorov Nodirbeka. Sjugirov je izabrao nepopularno otvaranje, ali je u ranom delu središnjice došao do jasne prednosti sa pešakom više. Nije delovalo da će Sjugirov moći tu prednost da iskoristi za rezultat bolji od remija, ali je Rus ponovo pokazao savršenu tehniku i preciznost, iskoristivši sve greške protivnika.
 
Rezultati 7. kola: 
 
Maghsoodloo Parham 1 – 0 Sarana Alexey
Navara David 1 – 0 Nihal Sarin
Indjic Aleksandar 1 – 0 Markus Robert
Sjugirov Sanan 1 – 0 Abdusattorov Nodirbek
Ivic Velimir 1 – 0 Ivanisevic Ivan
 
 

Poredak nakon 7. kola:

Rk. Name FED RtgI Pts.
1 GM Sjugirov Sanan FID 2680 5.5
2 GM Maghsoodloo Parham IRI 2701 4.5
3 GM Nihal Sarin IND 2652 4
4 GM Ivic Velimir SRB 2610 4
5 GM Abdusattorov Nodirbek UZB 2651 4
6 GM Indjic Aleksandar SRB 2605 4
7 GM Sarana Alexey FID 2685 3
8 GM Navara David CZE 2700 3
9 GM Markus Robert SRB 2627 2
10 GM Ivanisevic Ivan SRB 2601 1