“BEOGRAD 2022” – Rezultati 5. kola

Peto kolo velemajstorskog turnira 17. kategorije otvoreno je danas u hotelu “Crowne plaza” u 15:30 časova. Kolo su otvorili generalni direktor kompanije “Millenium team” koja je generalni sponzor Šahovskog saveza Srbije, predsednik Šahovskog saveza Srbije Dragan Lazić i direktor turnira Marijan Stričević. Stojan Vujko (generalni direktor “Millenium team” kompanije) odigrao je prvi potez u partiji između naša dva reprezentativca Aleksandra Inđića i Ivana Ivaniševića, a odmah nakon toga, glavni sudija je najavio početak partija.

Današnje kolo turnira “Beograd 2022” označile su dve odlučujuće partije i tri remija. Aleksandar Inđić je belim figurama pobedio Ivana Ivaniševića nakon veoma interesantne partije. Ivanišević je u ranom stadijumu žrtvovao topa kako bi iskoristio slabost belog kralja, ali se brzo ispostavilo da matni napad nije opasan po Inđića. Na kraju je Inđić došao do ogromne materijalne prednosti, pa je Ivanišević bio prinuđen na predaju.
 
Sedamnaestogodišnji Nodirbek Abdusattorov je upisao ceo poen protiv Davida Navare. Iako je partija sve vreme bila u okvirima jednakosti, Abdusattorov je dao sve od sebe da iskoristi prednost pešaka više, a upornost mu se isplatila pobedom.
 
Partija između Nihala Sarina i Alekseja Sarane završila se remijem, iako je Nihal Sarin imao malo bolju završnu poziciju. Na tabli nije preostalo puno materijala i nije bilo jasno kako bi Nihal mogao da poveća prednost, pa su se igrači nakon 30. poteza složili za remi.
 
Robert Markuš je danas bio crni protiv iranskog velemajstora Magshoodloo Parhama, a uprkos tome što je Markuš imao prednost pešaka više, došlo je do ponavljanja poteza i sklapanja remija.
 
Duga i teška borba vodila se u partiji između Sjugirov Sanana i Velimira Ivića. Ivić je tokom većeg dela partije imao neznatnu prednost koju je bilo nemoguće iskoristiti ze rezultat bolji od remija. Na kraju, igrala se završnica sa topom i lovcem protiv topa, gde je Velja bio jača strana, ali je Sjugirov uspešno održao remi nakon šest sati igre.
 
Rezultati 5. kola: 
 
Nihal Sarin½ – ½Sarana Alexey
Maghsoodloo Parham½ – ½Markus Robert
Navara David0 – 1Abdusattorov Nodirbek
Indjic Aleksandar1 – 0Ivanisevic Ivan
Sjugirov Sanan½ – ½Ivic Velimir
 
 
 
Poredak nakon 5. kola: 
 
Rk.NameFEDRtgIPts.
1GMSjugirov SananFID26803.5
2GMNihal SarinIND26523.5
3GMMaghsoodloo ParhamIRI27013
4GMIndjic AleksandarSRB26053
5GMAbdusattorov NodirbekUZB26513
6GMSarana AlexeyFID26852.5
7GMIvic VelimirSRB26102.5
8GMMarkus RobertSRB26271.5
9GMNavara DavidCZE27001.5
10GMIvanisevic IvanSRB26011
 
 
FOTO GALERIJA: