ŠK ZMAJ OSVOJIO TITULU EKIPNOG PRVAKA SRBIJE

Spuštena je zavesa na ovogodišnju Prvu ligu Srbije, koja je održana u hotelu “Vrnjačke Terme” od 20-30. septembra 2022. godine.

Poslednje kolo nije donelo neka veća iznenađenja, pa je predviđeni plasman ekipa uoči poslednjeg kola ostao nepromenjen. Titulu ekipnog prvaka Srbije, poneo je ŠK Zmaj iz Beograda, sa 26 osvojenih meč bodova. Drugo mesto pripalo je ovogodišnjem osvajaču Kupa Svetozara Gligorića, ŠK Jelica PEP iz Goračića, sa 22 meč boda, dok su na 3. i 4. mestu sa po 21 meč bodom završili ŠK 365.rs Požega i Novosadski ŠK. Zbog većeg broja osvojenih poena, bronza je pripala novajlijama u ligi, ekipi iz Požege.

Borba za opstanak u elitnom društvu rešena je u pretposlednjem kolu, tako da ligu napuštaju ŠK Grocka Restoran Vinogradi, ŠK Vladimirci i ŠK Mladost iz Lučana.

Liga je odigrana u sjajnim uslovima hotela “Vrnjačke Terme” gde su svi šahisti jednoglasno ocenili da su uslovi za igru, hrana, smeštaj i mogućnost besplatnog korišćenja akva zone i spa centra doprineli da se podigne lestvica u organizaciji našeg najvažnijeg ekipnog takmičenja.

Iako nije bilo previše takmičarskih uzbuđenja u poslednjem kolu, sudije su imale pune ruke posla. Poslednjih par dana dosta igrača se žalilo na stomačne probleme, što je kulminiralo u poslednjem kolu pa je nekoliko partija završeno bez igre. Takođe, kako se liga približavala kraju, a takmičarski naboj kod određenih ekipa smanjivao, nekim igračima je popustila koncentracija pa su bez dozvole i pratnje sudije napustili prostor za igru. U skladu sa dogovorom svih kapitena na Tehničkoj konferenciji, sudije su kontumacirale dva igrača, što je izazvalo malo varnica, ali je sve u miru privedeno kraju.

Na ceremoniji svečanog zatvaranja i dodela nagrada, sve prisutine pozdravio je Dragan Lazić, predsednik ŠS Srbije i najboljima uručio pehare i medalje

Kompletna statistika:
http://chess-results.com/tnr672607.aspx?lan=1

FOTO GALERIJA PRVE LIGE SRBIJE 2022 >>>