Šampionati Srbije 2022: VELIMIR IVIĆ ODBRANIO TITULU. IRINA ČOLUŠKINA NOVA ŠAMPIONKA SRBIJE.

Danas su u hotelu Zepter Drina u Bajinoj Bašti završena pojedinačna prvenstva Srbije u dve konkurencije: OPEN (muškarci) i žene.

U open konkurenciji prvo mesto i šampionski pehar osvojio je beogradski velemajstor Velimir Ivić sa 7,5 poena iz 9 partija. Odlučujući momenat turnira desio se u prošlom 8. kolu kad je u direktnom duelu savladao glavnog konkurenta, Aleksandra Inđića. Danas je kao crni nadigrao Nikolu Radovanovića, i na taj način je odbranio titulu osvojenu prošle godine. U središnjici je udvojio topove po otvorenoj f liniji. Ubrzo se i dama uključila u napad. Činilo se da će se Radovanović odbraniti od pretnji, međutim, samo jedan pogrešan potez i sevnula je lepa žrtva kvaliteta nakon čega se bela pozicija potpuno raspala.
Drugo mesto sa 7 poena pripalo je velemajstoru iz Stare Pazove, Aleksandru Inđiću koji je državni šampionat osvajao tri puta. U derbiju poslednjeg 9. kola pobedio je Miloša Perunovića. Inđiću nedostaje 6 rejting poena da uđe među 100 najboljih igrača sveta! Trenutno je na koti od 2641 poena.

Kao i prošle godine, 3. mesto pripalo je velemajstoru iz Inđije, Aleksandru Kovačeviću sa 6 poena. Ovog puta, uloga žrtve pripala je Vuku Đorđeviću iz Niša koji je prvenstvo završio na poslednjem mestu sa 1,5 poen.

Vršački velemajstor Boban Bogosavljević je kao crni iznenadio Ivana Ivaniševića, i sa 4,5 poena je došao do 50 % uspešnosti.

Boban je zagospodario otvorenom b linijom, plus Ivaniševićev skakač nije imao dobro polje za odskok. U kasnijem delu partije beli pešaci su neminovno padali i crni centralni pešaci su dobili “zeleno svetlo” za juriš prema poljima promocije, tako da je Ivan Ivanišević obustavio dalji otpor.

Ponovo izabrani selektor muške reprezentacije, internacionalni majstor Miodrag Perunović je bez većih problema pobedio Ivana Martića koji je u središnjici bez ikakve kompenzacije žrtvovao figuru, verovatno iz očajanja jer napad belog po h liniji je bio skoro neodbranjiv.

Sasvim zasluženo, titulu šampionke Srbije za žene osvojila je velemajstor Irina Čoluškina sa 7 poena. Poraz u prvom kolu je nije obeshrabrio, pa je u narednih 8 kola osvojila 7 poena. Danas je salonski remizirala sa Anđelom Bojičić, i tako je sebi obezbedila lovorov venac. Zanimljivo je da ovo Irini peta država u kojoj je postala prvakinja! U svojoj blistavoj karijeri bila je šampionka SSSR, Ukrajine, Jugoslavije, Srbije i Crne Gore i sada Srbije!

Na drugom mestu, sasvim zasluženo završila je Marina Gajčin iz Apatina sa 6,5 poena. Njena protivnica, Anđela Dimitrijević je imala solidnu poziciju u središnjem delu igre. Ušavši u cajtnot, za samo par poteza je upropastila svoju poziciju, pa je Marina pobedom osvojila vicešampionsku titulu.

Na deobi 3. mesta sa 5 poena našle su se Marija Manakova i Jovana Erić. Po dodatnim kriterijumima bronzu je osvojila Manakova. Dosta razloga za nezadovoljstvo ima branilac titule Jovana Erić koja sa belim figurama nema nijednu pobedu.

Marija Manakova nije uspela da iskoristi tehnički dobijenu poziciju protiv Anastasie Grozdanović. Njen slobodni pešak na a liniji je zadavao velike glavobolje protivnici. U želji da osvoji materijal, neoprezno je oslabila bedem oko sopstvenog kralja, pa je Anastasia pronašla način da remizira večitim šahom.

Oslabivši sopstveni položaj velike rokade, Milena Vujčić je dozvolila Jovani Erić da pregrupiše teške figure po c liniji. Ubrzo je Jovana osvojila kvalitet, i ostatak partije nije potrebno komentarisati.

Ljilja Drljević je turnir završila pobedom nad Jovanom Srdanović . Prethodno je Srdanovićka ostvarila dobijenu poziciju. Ne samo da nije uspela iskoristiti prednost, nego je na kraju ušla u jednaku topovsku završnicu koju nije uspela održati.

Na ceremoniji zatvaranja pehare najboljima uručio je Dejan Timotijević ispred opštine Bajina Bašta i Sportskog saveza opštine Bajina Bašta.

Glavni sudija bio je IA Rade Goljović, zamenik glavnog sudije IA Lena Miladinović, dok je direktor prvenstva bio IO, IA Saša Jevtić. Oni su sasvim korektno i bez ikakvih problema obavili svoj posao.

Konačno stanje OPEN:

1. Ivić 7,5
2. Inđić 7
3. Kovačević 6
4. Ivanišević 5,5
5. Perunović Miloš 5,5
6. Bogosavljević 4,5
7. Radovanović 3
8. Perunović Miodrag 2,5
9. Martić 2
10. Đorđević 1,5 poen.

Konačno stanje ŽENE:

1. Čoluškina 7
2. Gajčin 6,5
3. Manakova 5
4. Erić 5
5. Vujčić 4,5
6. Drljević 4,5
7. Srdanović 4
8. Bojičić 4
9. Grozdanović 3,5
10. Dimitrijević 1 poen.

Piše: IM Vladimir Klasan

FOTO GALERIJA ŠAMPIONATA SRBIJE 2022 >>>

ŽENEOPEN
Pravilnici u pdf formatuPravilnik žene >>>Pravilnik Open >>>
Rezultati – Parovi – Tabelachess-results >>>chess-results >>>
Raspored po kolimalink >>>link >>>
Partije (pgn)pgn >>>pgn >>>
Prenos partija uživoChessBase >>>ChessBase >>>
Prenos partija uživoChess24 >>>Chess24 >>>
Prenos partija uživoChess.com >>>Chess.com >>>
Prenos partija uživoChessBomb >>>ChessBomb >>>
Prenos partija uživoFollowChess >>>FollowChess >>>