Šampionati Srbije 2022: IVIĆU DERBI ŠAMPIONATA! NA KORAK DO ODBRANE TITULE. ČOLUŠKINA PRED CILJEM.

Dugo očekivana partija pretposlednjeg 8. kola u open konkurenciji između Velimira Ivića i Aleksandra Inđića pripao je mlađem Iviću. Iskoristio je slabosti u protivničkoj poziciji, kao i loš položaj crnog monarha. Ovom pobedom Velimir Ivić ulazi u poslednje kolo sa pola poena prednosti, i sa lepom prilikom da odbrani šampionsku titulu osvojenu prošle godine.

U konkurenciji žena sa čitavim poenom prednosti vodi Irina Čoluškina koja je danas savladala Anđelu Dimitrijević. U poslednjem 9. kolu joj je dovoljan remi za slavlje.

Partija Ivić – Inđić je protekla u oštroj borbi. Igrana je Taraševa varijanta Nimcovićeve indijske odbrane. Beli je žrtvovao pešaka c4 u otvaranju da bi na kraljevoj strani pokrenuo napad. Crni je pomalo neoprezno oslabio polja u svom taboru, prvenstveno polja d5 i d6. Kralj mu je ostao zaglavljen u centru table. Ivić je doveo topa na poluotvorenu d liniju, vršeći jak pritisak na crnog kralja koji je stajao na d7, iza pešaka d6. Kao šlag na torti, usledila je efektna žrtva topa na polju d6, nakon čega je Ivić forsirano došao do materijalne prednosti koju je lako realizovao.Ovom pobedom načinjen je ogroman korak ka osvajanju pobedničkog trofeja, drugog u svojoj karijeri.

Velemajstor Aleksandar Kovačević je pobedom nad Ivanom Martićem došao do + 2, i sa 5 poena se nalazi u gornjem delu tabele. Crnim figurama je igrao izuzetno precizno, ne dajući debitantu Martiću ni promil šanse na spas.

Odlučujući momenat u partiji Bogosavljević – Miodrag Perunović zbio se kad je beli osvojio izuzetno važnog pešaka b7. Najpre je topom osvojio a liniju kojeg je ubrzo doveo na a7. Izmenom dama je crni pion na b7 pao, pa je na taj način slobodni beli b pešak je postao velika sila, pa je Perunović morao dati figuru za njega. U 34. potezu crni predaje.

Sve pohvale idu na račun Nikole Radovanovića koji je prelepom žrtvom skakača razorio Đorđevićevog kralja. Da bi se odbranio od pretnji, Vuk Đorđević je bio primoran dati damu za dva topa, pa je nastala pozicija gde je Nikola Radovanović imao dva vezana slobodna pešaka koji su nezaustavljivo jurišala napred. Đorđević – Radovanović 0 – 1

Partija Miloš Perunović – Ivanišević završen je prijateljskim remijem u 9. poteza.

U poslednjem 9. kolu branilac titule Velimir Ivić vodiće crne figure protiv Nikole Radovanovića, dok Aleksandra Inđića očekuje teška partija protiv Miloša Perunovića.

Konkurencija lepšeg pola protiče u apsolutnoj dominaciji produkta sovjetske šahovske škole Irine Čoluškine! Rutinskom pobedom nad Anđelom Dimitrijević Irina je došla na korak do titule prvaka Srbije. Njoj je belim figurama dovoljan remi u sutrašnjem duelu sa Anđelom Bojičić, pa da otpočne pobednički ples.

Reprezentativka Srbije, Marina Gajčin iz Apatina igra sjajno. U poslednjih 5 partija ostvarila je 3 pobede i 2 remija. Na vreme je “dodala gas”, i sad je usamljena na drugom mestu sa poenom više u odnosu na najbliže konkurentkinje.

Malo ko je očekivao da će kandidatkinje za visok plasman, Marija Manakova i Milena Vujčić pretrpeti poraze. Od njih su bolje bile Jovana Srdanović, odnosno Anđela Bojičić. Maša Manakova je grubim previdom neočekivano previdela čitavu damu, dok je Milena Vujčić zasluženo poražena. U središnjici je njen kralj bio usamljen na kraljevom krilu, pa je Anđela Bojičić sve 4 svoje figure usmerila u napad na usamljenog crnog monarha,pa je poraz bio neminovan.

Jedini remi je viđen u partiji između Jovane Erić i Ljilje Drljević. Primirje su potpisale u jednakoj završnici dame protiv dva topa.

Stanje uoči poslednjeg 9. kola (open)

1. Ivić 6,5
2. Inđić 6
3. Ivanišević 5,5
4. Perunović Miloš 5,5
5. Kovačević 5
6. Bogosavljević 3,5
7. Radovanović 3
8. Martić 2
9. Perunović Miodrag 1,5
10. Đorđević 1,5 poen

Stanje posle 8. kola (žene)

1. Čoluškina 6,5
2. Gajčin 5,5
3. Vujčić 4,5
4. Manakova 4,5
5. Srdanović 4
6. Erić 4
7. Drljević 3,5
8. Bojičić 3,5
9. Grozdanović 3
10. Dimitrijević 1 poen

Partije poslednjeg 9. kola počinju od 10 časova pre podne.

Piše: IM Vladimir Klasan

FOTO GALERIJA ŠAMPIONATA SRBIJE 2022 >>>

ŽENEOPEN
Pravilnici u pdf formatuPravilnik žene >>>Pravilnik Open >>>
Rezultati – Parovi – Tabelachess-results >>>chess-results >>>
Raspored po kolimalink >>>link >>>
Partije (pgn)pgn >>>pgn >>>
Prenos partija uživoChessBase >>>ChessBase >>>
Prenos partija uživoChess24 >>>Chess24 >>>
Prenos partija uživoChess.com >>>Chess.com >>>
Prenos partija uživoChessBomb >>>ChessBomb >>>
Prenos partija uživoFollowChess >>>FollowChess >>>