Šampionati Srbije 2022: IVIĆ PONOVO ODMAKAO, GAJČIN I MANAKOVA PRATE ČOLUŠKINU

Do kraja pojedinačnog šampionata Srbije u obe konkurencije je ostalo još tri kola. Velemajstor Velimir Ivić je preuzeo lidersku poziciju sa pola poena više od velemajstora Aleksandra Inđića. Sasvim je izvesno da će upravo njihov međusobni duel u pretposlednjem 8. kolu odlučiti da li će Velimir odbraniti titulu, ili će Inđić u svojoj karijeri osvojiti svoj četvrti šampionski pehar.

Kod dama je situacija dosta jasnija. Irina Čoluškina je i dalje ostala na prvom mestu, i u poslednja tri kola ima dosta lakše protivnice, bar na papiru. U stopu je prate Marina Gajčin i Marija Manakova sa takođe pola poena manje.

Velimir Ivić je protiv Miodraga Perunovića osvojio veoma važan poen u borbi za pobednički trofej. U središnjem delu igre je Velja osvojio pešaka. Posle izmena dama i par figura, na kraljevoj strani je odnos pešaka bio 3 naspram 2. Postepeno je Velimir pojačavao poziciju. Svojim kraljem je došao čak na g6. Pred pretnjom mata ili gubitka figure, Mićko Perunović pruža ruku u znak predaje.

Dugogodišnji stanovnik Novog Sada, a rodom iz Inđije, velemajstor Aleksandar Kovačević je bez problema remizirao sa beskompromisnim Aleksandrom Inđićem. Oba Aleksandra su igrala precizno, pa je remi najpravedniji ishod.

Veliku priliku da se odlepi sa donjeg dela tabele propustio je Boban Bogosavljević koji je kao crni nadigrao Miloša Perunovića. Partija je bila vrlo komplikovana, sa gomilom figura u centru table. Bogosavljević je imao dva pešaka više i aktivnije figure. U obostranom cajtnotu, nakon grešaka sa obe strane, Perunović nalazi spas u večitom šahu, pa je partija završena bez pobednika.

Dosta lakše nego što se očekivalo, Ivan Ivanišević je u minijaturi pobedio indisponiranog Vuka Đorđevića. U samo 19 poteza je Ivanišević matirao Vuka, i to lovcem! Čini se da ograničen repertoar i redovni cajtnoti sprečavaju talentovanog Nišliju da u punom svetlu prikaže svoj veliki potencijal koji datira još iz dečačkih dana.

Spektakularnu partiju su odigrali debitant Ivan Martić i Nikola Radovanović! Martić je, vodeći bele figure, svim silama krenuo u napad. U kritičnom momentu je žrtvovao oba kvaliteta, iako je već bio došao u izgubljenu poziciju. Obe žrtve su bile naizgled lepe za oko. Zahvaljujući greškama Radovanovića, Martić forsiranim izmenama uspeva da izbegne poraz. Martić – Radovanović remi.

U partiji protiv trostruke omladinske prvakinje Srbije Jovane Srdanović, lider ženskog dela šampionata Irina Čoluškina se morala zadovoljiti nerešenim ishodom. To joj je bilo dovoljno da zadrži lidersku poziciju tri kola pre kraja.

Pomalo neočekivano, drugoplasirana Milena Vujčić je pretrpela poraz od Anastasie Grozdanović, i na taj način je značajno umanjila šanse za visok plasman. Mora se odati priznanje Anastasii na odlično izvedenom napadu na protivničkog monarha. Žrtvovala je skakača na polju g6, pri tom ogolivši protivničkog kralja. Kao rezultat napada, stekla je ogromnu materijalnu prednostm, pa nije bilo potrebe da Milena Vujčić proverava realizatorske sposobnosti protivnice.

Marina Gajčin je kao crna sasvim zasluženo nadigrala Ljilju Drljević. Već u 11. potezu je Drljevićka ostala bez rokade. Njene figure su stajale nezgrapno, dok su se Marinine figure potpuno razigrale i okružile protivničkog kralja. Takoreći, bila je to igra na jedan gol. Drljević – Gajčin 0 – 1.

Derbi između Jovane Erić i Marije Manakove pripao je iskusnijoj Manakovoj. U otprilike jednakoj poziciji, Jovana grubo greši, pa je morala dati pešaka da ne bi izgubila damu. Ostatak partije Manakova sprovodi bez greške, tako da Marina Gajčin i Marija Manakova “dišu za vratom” prvoplasiranoj Irini Čoluškini.

Duel dve Anđele, Dimitrijević i Bojičić, završen je pobedom Bojičićke. Anđela Dimitrijević nije uspela da odbrani slabosti po crnim poljima u svom logoru, pa je ovim porazom ostala na dnu tabele.

Stanje posle 6. kola (muškarci)

1. Ivić 5,5
2. Inđić 5
3. Perunović Miloš 4,5
4. Ivanišević 4
5. Kovačević 3
6. Martić 2
7. Radovanović 2
8. Đorđević 1,5
9. Bogosavljević 1,5
10. Perunović Miodrag 1

Stanje posle 6. kola (žene)

1. Čoluškina 4,5
2. Gajčin 4
3. Manakova 4
4. Vujčić 3,5
5. Srdanović 3
6. Grozdanović 2,5
7. Drljević 2,5
8. Bojičić 2,5
9. Erić 2,5
10. Dimitrijević 1

Piše: IM Vladimir Klasan

FOTO GALERIJA ŠAMPIONATA SRBIJE 2022 >>>

ŽENEOPEN
Pravilnici u pdf formatuPravilnik žene >>>Pravilnik Open >>>
Rezultati – Parovi – Tabelachess-results >>>chess-results >>>
Raspored po kolimalink >>>link >>>
Partije (pgn)pgn >>>pgn >>>
Prenos partija uživoChessBase >>>ChessBase >>>
Prenos partija uživoChess24 >>>Chess24 >>>
Prenos partija uživoChess.com >>>Chess.com >>>
Prenos partija uživoChessBomb >>>ChessBomb >>>
Prenos partija uživoFollowChess >>>FollowChess >>>