Šampionati Srbije 2022: IVANIŠEVIĆ “SKINUO” IVIĆA SA VRHA, INĐIĆU PRVA MEČ LOPTA? ČOLUŠKINA DRŽI ODSTOJANJE

Veoma burno je bilo u današnjem 7. kolu pojedinačnog šampionata države u šahu za muškarce! Vodeći Velimir Ivić pretrpeo je poraz od Ivana Ivaniševića, dok je Aleksandar Inđić pobedom nad Vukom Đorđevićem zaseo na 1. mesto dva kola pre kraja turnira. U sledećem 8. kolu sledi pravi šahovski spektakl i partija koja može da odluči ko će osvojiti titulu prvaka Srbije. Sastaju se upravo Velimir Ivić i Aleksandar Inđić koji je u prednosti od pola poena. Naravno, Velimiru je pobeda belim figurama imperativ, dok njegov protivnik ulazi u duel sa mnogo manjim pritiskom.

Derbi Ivanišević – Ivić je protekao u beskompromisnom stilu. Ivan je finom žrtvom figure u središnjici osvojio pešaka. Pre toga je Velja maršem g pešaka značajno oslabio svog kralja, pa je verovatno prevideo taktički trik protivnika. U završnicu je ušao sa čistim kvalitetom manje, pa je Ivanišević ubrzo prinudio Velju na predaju.

Aleksandar Inđić nije propustio priliku da se “popne” na prvo mesto. U svom prepoznatljivom stilu je igrao vrlo riskantno. Maltene je hodao po ivici noža. U neizvesnoj poziciji Vuk igra potez koji gubi, pa Beca Inđić žrtvom figure dolazi do dobijene pozicije. Sjajna matna slika nastaje nakon žrtve dame novog lidera šampionata Aleksandra Inđića. Lepa pobeda vodećeg srpskog velemajstora i poraz koji Vuka Đorđevića baca na samo dno tabele, zajedno sa sugrađaninom Miodragom Perunovićem.

Služeći se taktičkim motivima, velemajstor Aleksandar Kovačević je kao crni pobedio Nikolu Radovanovića, i sa 4 poena je ušao u gornji deo tabele.

Samo jedan pravilan potez je delio Ivana Martića do velike materijalne prednosti. Nakon tog propusta, sve se naglo promenilo. Velemajstor Boban Bogosavljević kažnjava Martićev propust tako što oba topa spušta na 7. red. Ostatak partije Boban sprovodi jako i precizno. Bogosavljević – Martić 1 : 0.

Duel dva Perunovića završen je remijem, nakon što je Miodrag lepom žrtvom kvaliteta došao do večitog šaha.

Irini Čoluškini je bio dovoljan samo jedan neprecizan potez Anastasie Grozdanović da partiju reši u svoju korist. Irina nije postigla belim figurama nikakvu prednost u Karo Kan otvaranju. Svojim velikim iskustvom je postepeno nadigravala talentovanu i pomalo neiskusnu Anastasiu Grozdanović. Tako da prednost od pola poena i dalje je aktuelna, i to samo dva kola pre kraja.

Sjajnu napadačku partiju pružila je Marina Gajčin koja je u središnjici žrtvovala topa čak tri puta zaredom! Sve tri žrtve su se bazirale na veoma oslabljenom položaju protivničkog kralja. Njena rivalka Jovana Srdanović se branila i rukama i nogama, ali bezuspešno. Materijalno nadmoćna, Marina osvaja poen, nastavljajući poteru za vodećom Čoluškinom.

Važan poen u borbi za što viši plasman osvojila je Milena Vujčić iz Paraćina. Lako je savladala Anđelu Dimitrijević, i sa 4,5 poena deli 3. mesto sa Marijom Manakovom koja je velikim čudom izbegla poraz od Ljilje Drljević. U vremenskoj oskudici Drljevićka pravi grube propuste u dobijenoj poziciji. Manakova uspeva da udvoji topove po drugom redu u taboru bele, i sa figurom manje neprekidno daje šahove, tako da je remi potpuno neizbežna stvar.

U “zlatnoj” sredini dospela je aktuelna šampionka Jovana Erić sa 50 % poena. Pobedila je Anđelu Bojičić crnim figurama. Ono što je zanimljivo je da Jovana igra po sistemu toplo – hladno, tj belim figurama redovno gubi, dok crnima pobeđuje!

Stanje posle 7. kola (muškarci)

1. Inđić 6
2. Ivić 5,5
3. Ivanišević 5
4. Perunović Miloš 5
5. Kovačević 4
6. Bogosavljević 2,5
7. Martić 2
8. Radovanović 2
9. Perunović Miodrag 1,5
10. Đorđević 1,5 poen

Stanje posle 7. kola (žene)

1. Čoluškina 5,5
2. Gajčin 5
3. Vujčić 4,5
4. Manakova 4,5
5. Erić 3,5
6. Srdanović 3
7. Drljević 3
8. Bojičić 2,5
9. Grozdanović 2,5
10. Dimitrijević 1 poen

Piše: IM Vladimir Klasan

FOTO GALERIJA ŠAMPIONATA SRBIJE 2022 >>>

ŽENEOPEN
Pravilnici u pdf formatuPravilnik žene >>>Pravilnik Open >>>
Rezultati – Parovi – Tabelachess-results >>>chess-results >>>
Raspored po kolimalink >>>link >>>
Partije (pgn)pgn >>>pgn >>>
Prenos partija uživoChessBase >>>ChessBase >>>
Prenos partija uživoChess24 >>>Chess24 >>>
Prenos partija uživoChess.com >>>Chess.com >>>
Prenos partija uživoChessBomb >>>ChessBomb >>>
Prenos partija uživoFollowChess >>>FollowChess >>>