Prva liga Srbije za žene 2022: Rad i dalje na vrhu, pobede Sirmiuma i Osnovca

Ni današnje 4. kolo ekipnog prvenstva Srbije za žene nije donelo ništa novo, bar kad je u pitanju trka za pobednički pehar prvaka Srbije za 2022. godinu. Kao i do sada, favoriti su opravdali očekivanja ubedljivim pobedama nad realno slabijim ekipama, bar na papiru.
U dosadašnjem delu lige najviše je pokazao beogradski Rad koji sa svih 4 pobeda predvodi čelo prvoligaškog društva, pri tom osvojivši 14 poena od mogućih 16! Ovaj put „stradao“ je Omladinac iz Novih Banovaca sa maksimalnih 4 : 0. Irina Bulmaga i Marija Manakova su nezaustavljive sa svih 4 pobeda. Prati ih čelna tabla, Gruzijka Nino Bacijašvili sa pola poena manje.

Trenutni prvak Srbije, sremskomitrovački Sirmium je prepustio samo pola poena ekipi Vitez iz Beograda. Mina Palamarević je odlično odigrala protiv Mile Žarković čiji je rejting veći za preko 500 poena, i taj remi je jedino što je Vitez mogao da postigne u meču.

I Osnovac iz Niša je bio neumoljiv, ovaj put protiv Rudara (Kostolac). Lider niške ekipe, a i reprezentacije Srbije, Teodora Injac je neočekivano belim figurama poražena od Bugarke Elif Mehmed. Na kraju je meč završen rezultatom 3 : 1 za Osnovac.

Iz prikrajka vrebaju Crvena Zvezda (Beograd) i Jelica PEP (Goračići). Zvezdine igračice su bile nemilosrdne prema rivalkama iz Nove Varoši sa 4 : 0. Sjajnu završnicu je odigrala Jovana Raport, inače supruga svetske zvezde Ričarda Raporta. Demonstrirala je moć lovačkog para u partiji sa Viktorijom Radevom. Interesantno je da sve igračice Crvene Zvezde imaju po 3 poena iz 4 partije.

Jelica PEP je teškom mukom savladao Partizan Junior (Beograd) sa 2,5 : 1,5. Rumunka Kozman je grubim greškama u tehnički dobijenoj završnici dozvolila Mileni Vujčić da preokrene partiju, a samim tim i meč.

U meču između Karađorđe (Topola) i Jugović (Kać) desila se pomalo bizarna situacija. Naime, igračica Jugovića Suzana Maksimović je potpuno nadigrala Mariju Urošević. U jednom momentu je imala očigledan mat u par poteza. Nakon tog propusta je i dalje imala ogromnu prednost. Pred vremensku kontrolu joj je pala zastavica, misleći da je odigrala svoj 40. potez. Taj poraz ipak nije uticao na konačno stanje u meču koji je završen pobedom Jugovića 2,5 : 1,5. Treba istaći sjajnu partiju između Lu Miaoji i Slovenke Laure Unuk. Bila je to vrlo oštra partija u kojoj je mlada Kineskinja prelepom žrtvom dame iznudila večiti šah.

Rezultati 4. kola:

1. Sirmium (Sremska Mitrovica) – Vitez (Beograd) 3,5 : 0,5
2. Rad (Beograd) – Omladinac (Novi Banovci) 4 : 0
3. Partizan Junior (Beograd) – Jelica PEP (Goračići) 1,5 : 2,5
4. Crvena Zvezda (Beograd) – Zlatar (Nova Varoš) 4 : 0
5. Karađorđe (Topola) – Jugović (Kać) 1,5 : 2,5
6. Osnovac (Niš) – Rudar (Kostolac) 3 : 1

Tabela posle 4. kola:
1. Rad (Beograd) 12
2. Sirmium (Sremska Mitrovica) 10
3. Osnovac (Niš) 10
4. Crvena Zvezda (Beograd) 9
5. Jelica PEP (Goračići) 9
6. Jugović (Kać) 6
7. Zlatar (Nova Varoš) 6
8. Karađorđe (Topola) 3
9. Omladinac (Novi Banovci) 3
10. Partizan Junior (Beograd) 1
11. Rudar (Kostolac) 1
12. Vitez (Beograd) 0

FOTO GALERIJA PRVE LIGE SRBIJE ZA ŽENE 2022 >>>

ŽENE
Rezultati – Parovi – Tabelachess-results >>>
Osnovni sastavi ekipalink >>>
Raspored po kolimalink >>>
Partije (pgn)link >>>
Prenos partija uživoŠSS >>>
Prenos partija uživoChess.com >>>
Prenos partija uživoChess24 >>>
Prenos partija uživoChessBase >>>
Prenos partija uživoFollowBase >>>
Prenos partija uživoLichess >>>

 

Piše: Vladimir Klasan