Prva liga Srbije za žene 2022: Nerešeno u derbiju, Rad poveo trku

Današnje 3. kolo ekipnog prvenstva Srbije za žene donelo je dosta uzbuđenja. Centralni događaj dana bio je sudar “titana” između vladajućeg šampiona – Sirmiuma iz Sremske Mitrovice i najbolje rejtingovane ekipe Srbije – Osnovac iz Niša! Na sve 4 table su sklopljeni remiji, tako da je meč završen 2 : 2. Naprotiv, bile su to vrlo borbene partije. Stiče se utisak da je Sirmium bio bliži pobedi, jer su poslednje dve table Tijana Blagojević i Mila Žarković imale dosta bolje pozicije koje nisu uspele da iskoriste. Sa druge strane, najbolja srpska šahistkinja i čelna tabla Osnovca, Teodora Injac je imala značajnu prednost u vidu lovačkog para i oslabljenog protivničkog kralja. Nepreciznim potezima dozvolila je Gruzijki Leli Javahišvili da se konsoliduje, tako da je ubrzo potpisan pakt o nenapadanju. Jovana Erić i Aleksandra Malcevskaja su svoju partiju odigrale korektno, bez preteranih tenzija. Na kraju je sjajan meč završen 2 : 2.

Trenutnu situaciju je najbolje iskoristio beogradski Rad, koji je sa ubedljivom pobedom od 3,5 : 0,5 zaseo na čelo prvoligaškog karavana sa sve tri pobede. Ovaj put nisu imale milost prema Jelici PEP Goračići. Pobede su izvojevale Nino Bacijašvili, Irina Bulmaga i Marija Manakova. Poraz je ublažila Lena Miladinović remijem protiv Stefane Milutinović.

Šahistkinje Crvene Zvezde su minimalno savladale Jugović (Kać) 2,5 : 1,5 pobedama Lilit Mkrtčjan i Ksenije Tomin, dok je Dina Belenkaja (Crvena zvezda) neočekivano poražena od Suzane Maksimović previdevši čitavu figuru.

Meč između Zlatar (Nova Varoš) i Partizan Juniora (Beograd) odlučila je Vesna Živković koja je na 4. tabli pobedom nad Eleonorom Tomanović donela tri boda ekipi Zlatar. Prethodno su sklopljena sva tri remija, tako da je meč završen 2,5 : 1,5 u korist novovaroškog tima.

U derbijima začelja Rudar (Kostolac) je ubedljivo poražen od Karađorđe iz Topole 3,5 : 0,5, dok je Omladinac (Novi Banovci) bio bolji od beogradskog Viteza 2,5 : 1,5.

Rezultati 3. kola:

1. Osnovac (Niš) – Sirmium (Sremska Mitrovica) 2 : 2
2. Rudar (Kostolac) – Karađorđe (Topola) 0,5 : 3,5
3. Jugović (Kać) – Crvena Zvezda (Beograd) 1,5 : 2,5
4. Zlatar (Nova Varoš) – Partizan Junior (Beograd) 2,5 : 1,5
5. Jelica PEP (Goračići) – Rad (Beograd) 0,5 : 3,5
6. Omladinac (Novi Banovci) – Vitez (Beograd) 2,5 : 1,5

FOTO GALERIJA PRVE LIGE SRBIJE ZA ŽENE 2022 >>>

ŽENE
Rezultati – Parovi – Tabelachess-results >>>
Osnovni sastavi ekipalink >>>
Raspored po kolimalink >>>
Partije (pgn)link >>>
Prenos partija uživoŠSS >>>
Prenos partija uživoChess.com >>>
Prenos partija uživoChess24 >>>
Prenos partija uživoChessBase >>>
Prenos partija uživoFollowBase >>>
Prenos partija uživoLichess >>>

 

Piše: Vladimir Klasan